:: RESEPI - Wade Kepeng or Wadai Kipeng ::
alhamdulillah
walaupun blik keje kul 5
sempat gak masak tuk berbuke
baba request kari kepala ikan
so tuk pemanis mulut
mama try buat makanan banjar
WADE KEPENG @ WADAI KIPENG
RESEPI :
BAHAN *tuk biji2 tu :
2 cawan tepung pulut
1 cawan air
garam secubit
CARA :
* satukan bhn kat atas...uli sampai jadi doh
pastu gentelkan bulat
* panaskan air dalam periuk....sehingga mendidih
masukkan ketul2 tu...kalau dah timbul...maknanya dah boleh angkat
asingkan
KUAH :
* santan + gula merah (tp sy pakai gula pasir je sbb xde gula merah) + garam sket + daun pandan + sagu
* satukan dan kacau.......kalau pekat...masukkan sikit air....kire agak2 la
* pastu masukkan ketul2 tadi...masak sampai sagu masak
SIAP!!!!!
baba ckp sedap
adik n kakak pun sama
adik suke kuah jek
hehehehe
licin masa buke n sahur
hehehehe ;)
Comments