Posts

Showing posts from July, 2009

:: weekend yang best.... ::

Image
ape yang best
sebab weekend nie memang lepak kat umah jek
betapa home sweet home
yeaaaa
sabtu seperti biasa
mama ngan cik fenny
mama masak
cik fenny main sambil tengok tv
yeaaaa....cik fenny dah pandai tengok cite kartun
ermm....suke tengok playhouse disney
petang baba balik
cik fenny tido sebab penat main
dah agak petang, kuar bawa cik fenny jenjln jap

cik fenny pakai skrit baru....

dalam kete baba

cik fenny ikat rambut kat blkg...tp tak nampak

erm ahad
baba tak work
so cam biasa
pagi mama masak
baba kemas rumah
cik fenny??
tukang check umah bersih ke tak
hehehehe
cik fenny tak nak tido
tapi dipaksa oleh baba n mama
cian adik....
pastu tido dalam 1 jam jek
semalam cik fenny demam
badan tetibe panas
dalam kul 12
paksa makan ubat
walaupun cik fenny nangis bercucuran air mata
mama paksa gak
baba pegang badan
sib baik cik fenny telan gak sket-sket
pagi tadi sebelum gi keje
badan cik fenny dah tak panas
so ok la tue
risau mama
kot-kot cik fenny demam
dah la selsema tak baik lagi
baba punyer batuk pun tak baik lagi
huhuhuhu
nie mama…
Image
semalam
masa mama godek-godek laptop
terjumpe gambo lama
hehehe....
10 bulan cik fenny dalam pero mama
tak nak kuar-kuar
sampai dah kene paksa kuar
sronok duk dlm perot mama ek
masa 1st time dapat tau pregnant
baba keje malam
hiks, baba yang tengok pregnant test tue
hmmmm....sronok la
pastu baba belanja tok ayah, umie, cik long n ayoh long...tak luper gak abe long yg tido masa tue...gi mkn nasi lemak kg baru
yang best sume naik 1 kete
cam sardin dalam MYVI
hahahahahaha....
**sujie n ayoh chik xdok**
masa trimester 1 mama memang tak masak
just makan nasi kedai
bau ikan goreng pun tak leh
bau tomyam yg mama suker mkn pun tak leh
siap cakap tomyam tue tak sedap lagi...padahal sebelum nie leh mkn tambah2 kali
yang mama leh makan hanya nasi goreng kampung
dekat 2bln kot keadaan tue berterusan
sambil tue dipaksa baba tuk minum susu anmum
hmmm, sangat sedap masa tu...**walaupun kekadang mama lupe**
mama dulu selalu makan pisang pas makan nasi
nak tahan loya kat tekak

dalam perot cik fenny dah sampai langkawi

trimester k…

:: Penjagaan Diri ::

Image
alkisah
mama surf blog BABYIBU
then mama terbaca pasal supplement ni
mama tertarik ngan penerangan pasal supplement tue
so mama surf @ google
tuk dapatkan kepastian
yang produk tue ok
pastu mama tanya kawan mama
dia pun macam nak cari gak
so mama surf price n tempat yang murah
hasilnya...semua sama harga
mama surf tempat n kawan mama cakap ader 1 stokis ni dekat ngan umah dia
so kawan mama callng,
semalam, pas balik keje kiteorang gi
ok la...dealer dia pun peramah giler
so mama beli produk kat bawah tue
cadang tak nak jadi ahli
but kalu ahli dpt murah, so mama masuk la sebagai ahli
**NANTI SESIAPA NAK, LEH LA BGTAU SAYA.....TERUTAMA CIK LONG



Clon Clenz

Digunakan secara tradisional untuk membersih dan membina usus, melawaskan pembuangan najis, melegakan sembelit, menurunkankan berat badan (obesity), stress, metabolisma rendah, penghadaman & paras hormon rendah



Inte-Cleanse

Digunakan secara tradisional untuk membersih dan membina usus, melawaskan pembuangan najis, melegakan sembelit, menurunkankan berat…

:: Mengenai Wanita & Kubur ::

MENGENAI WANITA & KUBUR
1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".
2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.
4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba…

:: Hina sangat ke jadi surirumahtangga sepenuh masa ni? ::

TOPIK HARI INI

kawan mama
auntie kuza ada cakap
dia baca blog mama asik pasal sopin n rujukan tuk org nak sopin terutama jusco
so td mama duk godek-godek FB
terjumpe pasal benda nie
actually kawan baba punyer wall post

"Hina sangat ke jadi surirumahtangga sepenuh masa ni?"

mama leh bagi pendapat sket pasal benda nie coz mama pun penah gak rasa jadik surirumah tuk tempoh 9 bulan
hina sangat kerrr??
bagi mama
soalan ini tidak patut timbul
kenapa mesti hina??
seorang ibu yang sanggup menjaga seorang anak siang dan malam
bukan je anak....ngan bapak nyer skali
seorang perempuan
bila bergelar isteri
sekaligus akan bergelar ibu
tugas amat berat
memang orang tengok sungguh senang
dulu mama slalu dengar ayat nie
"sronok kawin?" dan "sronok jadi ibu?"
hmm...mmg kite sronok
tapi kite kena ingat tugas dan tanggungjawab yg akan kite pikul nanti sangat berat
mungkin tak seberat tanggungjawab baba kot
cuba kite fikir tuk tugas seorang surirumah bagi 1 hari jek
--> pagi
bangun subuh tuk tunaika…

:: Adakah kami sama?? ::

Image
cik fenny

mama

hmmmm
baba kata cik fenny ikut baba
kebanyakkan orang cakap
cik fenny ikut baba
hanya beberapa kawan mama jek cakap
cik fenny ikut muka mama
ermmmm....
kalu mama gi memane
bawa cik fenny
mesti orang cakap
"bulat nyer mata dia..."
"muka ikut ayah dia nie..."
"ek...bukan ikut mama dia ker?"
dalam ati mama
ikut mama la...mata sama cam mama aper...
huhuhuhu....
tapi baba suker
bile orang cakap cik fenny macam baba
huh.....bile cakap cik fenny macam mama, baba cakap orang tue buta kot, tak tengok betul-betul
huh...
tapi lelama
mama dah tak kesah
sebab mama tau
cik fenny bile nak tido
mesti cari mama
sejak 2, 3, menjak nie
asik nak berkepit ngan mama
hehehe
campur suker buli mama ek

sayang mama & baba!!

cik fenny dah pandai...
*salam cium tangan
*bye-bye(angkat tangan nak byebye)
*MAMA
*BABA
*TA, TA, TA
*NA, NA, NAK
*BOOO
*jelir lidah
*sembur-sembur sampai kuar air liur
*kekadang pandai kuarkan hingus....hehehehe
*lain-lain yg kuar ikut sedap mulut cik fenny...

:: weekend @ home n relax ::

Image
saturday
just main ngan cik fenny
cam biasa
baba work
mama n cik fenny lepak-lepak @ home
dan seperti biasa gak
cik fenny beberapa kali kepala nyer mencium lantai serta rak-rak yang ada
termasuk pintu dan rak TV
huhuhuhu
sampai ibu bagi walker
then cik fenny ok
tapi sibuk ikut mama ke sana sini
huh...sungguh aktif walaupun selsema
suker tolong mama kat dapur
mama masak
dia sibuk kemas barang
pastu diam-diam amik kertas makan
aiyakkkk!!!!!
hari sabtu
adalah hari mama & cik fenny 'berperang'
**sungguh ligat ini anak....**
bile cik fenny tido
mama pun turut serta
yeaaa....masa tuk kami berehat...
baba balik
cik fenny sronok
sambung main ngan baba lak...hehehe....

sunday....
hari yang agak sibuk buat kami
erk, termasuk cik fenny
pagi seperti biasa
cik fenny kejutkan mama & baba
dengan cara
pok-pok muka mama, korek-korek tinge mama...sambil panggil "MAMA"
sampai mama tersedar dari tido
pastu mama bangun
bukak TV channel 615
cik fenny main mainan dia sambil tengok katun
baba pun ikut serta
tengok wonder…

:: friday night @ jusco ::

Image
friday lepas
malam
baba ajak gi ioi mall...waa..cam tak caya jek baba yg ajak...betul ker??
erk, baba ajak ker....or mama ajak ek...hehehe..
siap-siap
gi ioi nak beli hp tuk baba punyer worker
tapi cam mahal la pulak
kat shah alam lagi murah...
dah tak dapat hp
mama ajak g jusco
**alang-alang dah dtg kan**
sale cam biasa jek
mega sale
poney pun sale biasa jek
mama tak teruja nak sopin
just window sopin
sbb mama dah bnyk melabur masa jcard @ midvalley ari tue
mama just cari loop for kakak ipar opismate mama
but loop tue out of stock
selingan bermula
** loop tue digunakan tuk sesiapa yg lepas bersalin dan menggunakan maternity loop pad. mama dulu beli yg kotex maternity loop pad, so kene la beli loop dia, kalu tak camna nak pakai....but ulangan...INI UNTUK MEREKA YG LEPAS MELAHIRKAN ANAK....kawan mama pakai pureen pad pun dia kata ok.**
selingan tamat
so mama just tengok baju cik fenny yang sale 70%
tuk pakai kat umah hari-hari
**aishh...cik fenny semakin membesar.....almari pun dah penuh...kalah mama...**
past…

:: TOTE BOUTIQUE GIVEAWAY ::

Image
hmmm...ari nie rehat lama
mama tak gi memane
just lepak kat opis
tuk surf internet
tetibe mama jumpe blog nie
mama suker
bag dia pun lawa
dah yang penting dia kreatif
kebetulan lak
ader giveaway
nie 1st time mama masuk giveaway
so kaedah cuba jaya la

**mama pun tak pasti sama ada dah penuhi syarat dia or not.....tp mama dah jadi follower dah**

benda ni kat tote boutique

ni giveaway dia

hmmm kene teka nie??
mama teka -----> 773

*mama memang suker bag kat blog nie,sebab owner jahit sendirik.leh tempah ikut kesuker -an kite
yang penting cik fenny dah ader diaper bag yg baru.kalu tak guna pun mama leh wat beg telekung sbb mama xde beg telekung lagi...hehehe.....
so aper lagi kengkawan...jom kite tgk web nie....tak rugi.....http://toteboutique.blogspot.com/

:: interview n jcard sale?? ::

semalam mama tak online
malam tadi jek sempat kejap
tue pun bukak blog kawan-kawan jek

interview
baba antor
sebab nak gi antor cik fenny umah ibu ana
sebab ibu katty ader hal, terpaksa antor kat bangi
sebelum gi bangi, terpaksa singgah opis jap
sebab mama tertinggal salinan sijil
pastu dah sampai bangi pun kul 8.30pg
cik fenny ok jek
tak nangis pun
pastu sampai kat MARA dah kul 9pg
erm, interview mama kul 10.30pg(mengikut pada info org tue la)
mama sampai tue..tengok list nama start kul 9pg
aik...mama pelik.tapi orang tue cakap takpe
so mama isi je form n tunggu tuk di panggil
huh, kul 11pg dah setel
apakah soalan nyer
hiks.....mama tak nak ingat
**mama memang harap dapat keje nie, but kalu bkn rezeki pun xpela...sbb mama rasa yang lain lagi layak kot dr mama**
huhuhuhu...sebab dah taknak fikir pasal nie
mama try call auntie zaf
sebab opis dia dekat jek ngan bangunan MARA
tapi syg...takdak orang angkat
so mama call kawan mama
dia cakap dia dah kat midvalley n ramai giler orang kat jusco
hiks...mama suker
so mama…

:: minyak & kereta ::

semalam punyer cerita .....
mama balik keje
ajak kak ann (officemate mama)
gi alamanda
nak beli aper??....tiada arah tujuan
yang pasti mama nak cari adiah tuk umie
sebab 12 julai besday umie,
alang-alang umie datang cni, leh terus bagi kan
cari punyer cari
mama terfikir bodyshop
hmmm.....mama just beli perfume bodyshop
(sebab bajet mama kurang, dah terlebih tuk baju cik fenny...lagipun ari tu mama dah beli purse kat umie...hehehe...)
dah dapat barang, terus balik umah masing-masing
sempat gak mama bayar duit kete (**baba, mama dah pandai byr duit kete sendirik. TQ kak ann. nnt bulan seterusnya mama byr sendirik ek...baba bagi duit jek...=D)
sampai umah mama dengar dari luar sore baba
hehe....pastu sore cik fenny
aper la dua beranak tue buat
mama masuk umah
tengok cik fenny tersekat nak ke dapur (sebab cik fenny duk dlm walker)
pastu baba masak
hiks....TQ VERY MUCH BABA!!!
best la baba masak
walaupun ikan goreng n ayam jek
**tertibe teringin kueh teaw goreng baba...yum...yum...**
semalam cik fenny taknak tido

:: poney ::

Image
sabtu lepas
mama baru perasan susu anak cik fenny dah abis
tunggu baba balik dari work
dah petang pun
dalm kul 5 lebih
gi bangi @ MANJAKU
beli barang-barang cik fenny
huhuhuhu...beli cenoet jek dah abis beratus-ratus
mama beli bekas air tuk cik fenny
pastu beli bath toy
**sebab cik fenny suker main sudip mama masa mandi.....ajaran dari umie..**
sronok cik fenny mandi ngan elephant
elephant tue cam abe long...hahaha...
**peace cik long**
skrg nie senang sket nak bagi air pas mkn nasi
tak yah pakai botol susu dah
cik fenny sangat pandai masa makan
dah pandai duduk
tak yah mkn dalam walker lagi
**anak mama kan bijak**
kalu agak ligat jek mama letak dalam walker
dan cik fenny sangat suker n bergerak dengan laju, huh...

cik fenny n bekas air baby kiko....

malam gerak gi umah tok ma
mama nak amik baju yang dah siap jahit
nun di pantai dalam n baba agak membebel gak nak ke sana
walaupun jauh tapi berbaloi
sebab mama tempah dengan kadar yang agak banyak
5 pasang, tue tak termasuk baju cik fenny lagi
hehehe....harga sanga…

:: so sad ::

Image
pagi nie
cik fenny jaga
masa tue kul 5
baba buat susu (*tq baba...sbb bg kerjasama..MUAHH!!)
pastu mama dodoikan (sbb cik fenny dah pandai pegang botol sendiri..mama tak perlu pegang dah)
pastu mama sambung gosok baju keje
tapi cik fenny dah tak nak tido
mama masak kat dapur
dia pun cbuk nak tolong
baba dah marah sebab cik fenny tak nak tido
mama tutup sume lampu
just buka lampu master bedroom
mama mandi n bersiap
pintu master bedroom pun mama tutup
pastu tetibe
mama dengar sore cik fenny
dekat je ngan pintu
dengar gak sore baba panggil-panggil cik fenny
mama dah siap
mama buka pintu
tengok cik fenny baring atas lantai sambil muka sedey
cam baru pas nangis
hati ibu mane tak tersentuh
mama angkat cik fenny letak sebelah baba
mama buat susu
bagi cik fenny tido
tapi tak gak
mama masuk bilik balik nak pakai tudung
dah totally siap
mama kuar
tengok anak mama baring belah baba
tapi bile dengar sore mama
dia bangun
mama baru je nak gerak gi keje
cik fenny dah duduk
mama gi kat pintu
cik fenny dah nangis sebut "MAMA"
h…

:: tocang dua ::

Image
rambut anak mama dah panjang
mama suker
sebab mama dapat ikat rambut cik fenny
semalam anak mama dah ok sket kot
sebab kak katty(bbysitter cik fenny) cakap cik fenny makan bubur
dah tak nangis
susu pun minum gak
hmmm....
ok la tue
kalu tak risau gak mama
sebab sekarangkan musim dia
semalam gak cik fenny tak jenjalan pun
sebab cuaca cam nak ujan jek
main dalam umah jek


cik fenny tengah kemas barang

cik fenny pegang aper tue??

anak mama dah kembali lasak cam biasa
rasa penat la pulak
tapi nak tido masih lagi nak suh mama pelok ek
baba cakap manja nak tido ngan mama jek
yang lain sume nak ngan baba
anak baba
**yer ker kak long?? (panggilan tuk cik fenny oleh tok ayoh)

cik fenny gigit cik minnie ek...

gigit lagi.....

ha....buatpe tue??

ish...ish...ish....


nak fikir nak buat aper lg ek...hmmmm....

aish.....cik fenny dah boleh jalan sket ngan baba tadi
baba pegang tangan
bukan main sronok lagi cik fenny jalan
hehehe....
baba mesti tak sabar nak tunggu cik fenny jalan
nak pakai kasut adidas tue ek
nanti leh la cik fenny kema…

:: sakit tekak ::

~sabtu~
huh....
weekend ari tue
cik fenny demam n selsema
cian kat cik fenny
tapi sempat gak gi kenduri kawin abg kerol (cousin cik fenny)
waaaa...cik fenny nnt dapat lagi sorang anak sepupu...hehehe
**tue la...sbb baba ank bongsu, pastu anak buah kurang 2tahun dari baba**
pagi tue cik fenny tak meragam sangat
siap mama ikat rambut tocang dua lagi
*tapi xleh amik gmbr sbb hp mama luper bawa*
sampai cna dah petang
matahari atas kepala
ngan suasana bising
idung berair
kompen cik fenny tak selesa
pas baba mkn...mama mkn sket
cik fenny dah nangis-nangis
kami masuk dlm kete
tanggal sume baju
*hiks.....tinggal pampers jek*
tuam badan cik fenny ngan sapu tangan basah
cik fenny suker...dok golek-golek dlm kete
makan bubur yang umie masak pagi tadi
sronok dia
pastu nangis sebab ngantuk
tido atas pangku mama
**sangat manja ngan mama bile demam...nak mama pelok jek...huhuhu**
smpi umah dah petang
umie n tok ayah pun dah balik...sebab ayah chik keje esok
mlm cik fenny meragam
tido kejap-kejap jek
sib baik baba n mama tak keje e…

:: warehouse again?? ::

Image
ha...
sebab ari tue mama tengok anak mama dah macam boleh jalan sket-sket
(tapi baba kene pegang tangan dia n jalan pun menjinjing)
mama survey la 1st step walker
macam best la kalu bagi cik fenny
pastu opismate mama ader bagitau
anak dia dulu pun pakai 1st step walker gak
sronok dia guna....tapi kejap jek
mama baru je nak tanyer brape rege....dia cakap "kak gee punyer orang bagi"
lagi best ayat yang seterusnya
"ala sue...mak kak gee cakap, ko dulu takde pun sume2 nie...blh jek jln...dah besar dah pun"
hehehehe
mmg betul kata-kata tue
kalu nak bandingkan dengan dulu
semua sangat berbeza
so mama fikir elok mama beli tricycle or push car
mama duk survey kat web, teringat warehouse tue ader lagi
terus call baba tanyer balik kul brape
baba cakap dia balik cam awal sket
mama terus bagitau niat mama
(sbb kalu tak cakap, baba tak tau, nnt takdpt gi)
so mama balik keje, terus kemas aper yg patut
amik cik fenny (cam biasa)
dalam kul 6.30 gerak gi warehouse
sempat lagi...(sbb dekat)
hmmm...kat ctu p…

:: 16 year old?? ::

erm
mama kene tag
by auntie shu
mama kene amik masa
nak flash back
sat ek
1...
2...
3...
4...
aish....tak datang-datang lagi nie
mama kene belek memori mama dulu
dah 11 year tue
mama luper kat folder mane mama letak kenangan masa form 4

16 years old
mama sekolah kat
SEKOLAH MENENGAH ZAINAB 1
singkatan SEMENZA
nie bukan sekolah asrama
tapi harian biasa
sebab mama tak terror pun
pagi tok ayah antar mama gi sekolah
petang tok ayah akan amik mama
class mama masa tue sangat unik
sebab semua orang panggil balai bomba
al-kisah nyer...
cikgu galakkan semua murid hias class masing-masing
so agenda membersih class + menghias kelas di laksanakan
sebab kiteorg nak kelainan
salah sorang kwn mama cdgkan cat class
pastu cat lak warna pink....sanggup panjar pagar sekolah semata-mata nak mengcat
sampai pak guard igt kiteorg pencuri...huhuhu
hahahaha
selamber jek cat tanpa pengetahuan cikgi
siap ngan pintu skali
tue yg dpt nama bomba
walaupun class mama nama 4GIGIH
**mmg gigih kite mengecat class...**
dalam class
mama duk sebelah auntie miz…