Posts

Showing posts from November, 2012

:: IOI MALL - REKA ZONE ::

Image
last weekend bawa 2 beradik tu g ioi sbb mama nak potong sim card sbb galaxy note 2 pakai micro sim card sama cam S3 so kene la g kedai potong br leh masuk
pastu dia nk main mainan yg kat tgh2 tu so bg la main bile dh skali round nk lg skali errrr....masak camni baba ajak balik tp biasa la adik dh mula wat hal dia baring kat situ depan org smbil nangis2 huhuhuhuhu kakak dlu masa kecik2 x penah wat prangai camni dik huhuhuhu wat malu mama n baba jek sabo jela so mama cpt2 angkat wpun dia menangis n meronta2 huhuhu pastu baba pujuk kakak ajak main tingkat atas REKA ZONE sebelah SENQ xigt floor brape
tuk masuk ni kene byr total RM40 for kakak n adik stokin dah ada sbb kiteorg kebetulan pakai kasut bile lg nk pakai kan so masa ni la pakai kasut xkan nk g pasar nk pakai kasut kot hehehehe *peace baba* so kami dh saving...xyah beli stokin ibu bapa pun kene pakai stokin gak yerrrrr
ni tmpt tuk celebrate besday
ni tmpt tuk adik main....tgk...dia tgh main tu
ni  lg tmpt nyer...besar gak la
be…

:: Makan - D'. f.i.s.h @ Shaftsbury Square, Cyberjaya ::

Image
cerita lama lagi last 2 week kot xpasti tgh blur nak mkn mana baba ajak p mkn kat cyberjaya namanya Shaftsbury Square mama ada cite dulu baba ada projek kat sini dah siap pun mama pun blur lg masa ni xdpt bayangkan tempat tu tempat ape bile dah pegi br tau  ni ha bangunan nyer
rupe2nyer ni kire tmpt mkn mula2 igt kat ground floor je tmpt mkn nyer rupe2nyer smpi tingkat atas wahhhhh sgt sronok mewah ngan tempt mkn usha2...nk mkn ape nk ajak baba try YATI AYAM PERCIK sbb mama penah try kat bangi...not bad la tp baba ckp nk try mkn SHABU-SHABU kalu x silap mama tu la nama dia or seakan ngan nama tu sori...sy dah igt2 lupe sbb cite lama :D tp mknan tu ala2 steamboat so mama lg suke mkn nasi hehehehe...sbb kompen kakak n adik cari nasik anak melayu kan so baba ajak try D'f.i.s.h ok la.... kiteorg amik set


 posing sambil tunggu mknan...
mula2 tgk nasi cam sikit pastu baba order lg 1 so kire 4 nasi putih tp bile dh mkn...mak aiiiii kenyang giler mybe sbb lauk dia kot tp lauk2 dia pun se…

:: Samsung Galaxy Note 2 - TQVM DEAR ::

Image
SUPRISE!!!!!
hehehehe no komen actually sbb x sangka pun sblm tu mmg baba ada tnya "mmg nak note 2 ker?...nanti abg belikan" "kire hadiah anniversary" ha???...masa tu pk...biar btul??....oooo...hmmmm....so senyum jela....tp masa tu fikir awak main2 je kot so....xpela... "nanti dah x suprise kan...sbb abg dh tnya" hehehehe...tp sy tetap rasa suprise sbb mmg x sangka awak akn belikan sbb fikir nak beli sendri bile cukup saving *errr..cukup ker??* pastu mmg x terlintas pun...sbb fikir gak awak ckp lebih baik wat wardrobe kan hmmmmm
masa sy demam yg entri kat SINI tetibe awak balik....igt nak bawa nasi bungkus.... skali bawa balik ni



wahhhhhh
sy la manusia yg paling hepi
*senyum smpi tinge smpi hari ni*
"adiah anniversary"
sgt2 hepi.....
wpun bkn color putih...sy tetap terima
siap ngan cover
terkejut lg
sbb bajet dpt hp jek
tq3.....TQVM

balik semata-mata nk bg hadiah
pastu p solat n samb keje
waaaaaa.....tp xde nk godek sgt
bile sim card xleh masuk

:: 5 years......Happy Anniversary ::

Image
23.11.2012
genap 5 tahun kami sebagai suami isteri
syukur alhamdulillah....
5 tahun pelbagai yg kami tempuh bersama

ari tu mama demam
konon plan asal nk suh baba cuti
pastu cam biasa la....dating sesama
tp memandangkan ari tu jumaat....kalu baba cuti pun kene g sembahyang jumaat gak
so xdela nk jln2 dating2 ni
baik x yah cuti
so mama pun xdela nk usulkan plan tu pada baba

mungkin kite hanya merancang
tuhan yg tentukan
hari tu gak mama MC
sbb x sehat
so 1 hari mkn ubt n tido
pagi baba bawa p klinik
pastu rehat x umah je
ermmmm....patut la mama rsa xnk bgtau je plan tu kat baba....


ni hadiah berharga kami sepanjang 5 tahun ni.....dan selamanya....
tq baba for everything n sori for everything
*sy masih lg tersenyum smpi telinga*

:: Istandul Aku Datang - BESSTTTT!!!!! ::

Image
sabtu lepas baba keje projek yg WCT....*baba ckp WCT bkn WTC...errrr* yg KLIA 2 tu.....kat SINI so baba balik awal sket dr waktu keje biasa iaitu kul 6 petang kakak asik tanya bile baba nak balik

huh.....ada msg baba ckp
"nnt nk tgk istanbul aku dtg"
balik keje baba tanya...nk g x...masa tu masih duk pk2...
pastu pk balik..hmmmm....ok gak....
so mlm tu gerak ke IOI Mall
terus g GSC...tiket kul 9.15
so tunggu jap...masuk ACE HARDWARE kot nama kedai tu kalu x silap
dah nk kul 9.05 br masuk panggung

masa ni adik x takut lg...sbb lampu still on
kakak x duk diam bile nak snap...jadi blur
pas dah start iklan...adik diam...sbb takut...bunyi pun kuat kan kiteorg duk seat depan...sbb cian kat kakak...dulu penah beli seat blkg...bile org duk dpn...kakak dah x nmpk sblm masuk pun beli popcorn...n air so leh la layan cite tu seat sebelah mama ada kosong....so adik duk ctu tiket td beli 3 je...sbb bajet adik mesti x duduk sgt mmg pun
cite ni best bg mama ada unsur2 lawak...kire cite sant…

:: TESCO EXTRA @ BANDAR BUKIT PUCHONG 2 ::

Image
dah lupe bile yg pasti masa cuti TESCO EXTRA baru bukak so saje je nk tgk2 plus masa ni beli brg2 sket kakak n adik kan suke g TESCO ni hehhehe yg ni kecik sket berbanding kat BANDAR PUCHONG UTAMA but parking dia ok la... troli dia pun baru n cantik...kire lain sket design dia sbb diaorg ni suke tolak2 troli...so baba amik yg kecik 2 sorg 1 bkn main sronok lg tolak pastu bile dh penat si adik nk duk dlm troli mmg xdpt la...pas byr baba tukar yg besar....sbb lg senang...hehehe
senyummmmmm
tunggu baba pilih lauk....susu je dah penuh 1 troli
kakak nyer dah isi beras
adik kusyuk tgk ikan...suke sgt dgn ikan
SEKIAN!

BSP - Survey Tadika n Taska for ADIK n KAKAK ::

1st kami survey tadika
yg paling dekat dengan umah
sambil misi mencari renovation..kat SINI
1. TADIKA ALIF CERIA camna mama tau...tgk FB BSP wat appoiment ngan cikgu azwa coz nk tau detail dia Monthly Fee :: RM220 termasuk Day Care : RM370 Total registration : RM1K++ *yg ni ok...dekat je ngan umah...but monthly dia tu buat kami fikir berkali-kali...lg 1 daycare dia bln 12 tutup dlm minggu2 terakhir...kang 1 keje lak kene cari taska tuk kakak...n mesti cost gak...hmmmm*
2. TADIKA GENIUS KIDS Monthly Fee : RM130 termasuk Day Care : - Total registration : RM500++ *fee blnan ok....tp kaedah pembelajaran x ok....n xde day care but ada taska berhampiran...tp taska tu baba x suke...mama pun....cam...hmmmmm....*
2. TADIKA CAHAYA SAUJANA Monthly Fee : RM130 termasuk Day Care : RM170*termasuk blaja mengaji* Total registration : RM500++ *actually owner tadika ni buke taska depan tadika....so sgt senang for transit...kaedah pembelajran pun menarik..student 15 org....tp sbb kakak afni masuk dah jadi 16 for 5 ta…

:: BSP - Renovation Survey ::

cuti2 yg lepas
lastweek punyer
yg selang keje n cuti tu
misi diteruskan dengan mencari tadika sebenarnya
tapi lebih tertarik pada renovation
bile jiran sebelah dh start reno
huhuhuhu

so kami survey 2 tempat
*tu pun dah semput ngan ank2 ngantuk n lapar*

1st kami pegi THE ONE DECO
owner chinese
kedai ni kat tepi jln lot kedai baru di BSP
ok...layanan ok
kedai ok
ada showroom for KC n wall tu tv
ada gak sample for tile yg tersusun rapi
quotation harga yg teratur
sample grill n plaster ceiling yg menarik

nape kami survey kedai ni
sbb jiran sebelah pakai kontraktor ni
so baba ckp kalu reno sebijik cam jiran sebelah
brape bajet dia
actually xdela sebijik
ada la beza sket2
total leh dapat
 Renovation :RM22K++ - termasuk table top * tile for table top only....wall n lantai beli sendiri*
Grill : RM1900 *biasa...design simple*
Plaster Ceiling : RM2800 * tak termasuk lampu...but termasuk wiring*
TOTAL : 26 700++

2nd
AM SINAR
kedai ni owner dia cam mamak sket
masa kiteorg dtg ada sorg pompuan yg jg
ca…

:: DURIAN CREEPE???...again??? ::

Image
penah cite kat SINI tp kali ni cite pasal durian lak hehehehe mmg skrg tgh fenomena pasal durian crepe ni
ari tu nmpk ada org jual durian kat tepi jln maybe dah musim kot suh baba beli 1 baba ckp nnt dia tgk kat pasar mlm
ari ape...dah lupe sbb cite lama baba bawa balik sebijik durian
yummyyy
waaaaa...sgt best bau dia RM16 janji rasa sedap xsempat pun nk wat crepe2 ni sume skali ngap je dah abis...hik3...... jgn ckp nk wat crepe...nk wat serawe durian pun x sempat...hahahahahaha....

:: PREFECT LIVIN EXPO 2012 @ MID VALLEY ::

Image
from electrolux warehouse sale
yg entry kat SINI
kami gerak ke mid valley
mula2 igt nk balik je
pastu baba dh kuarkan ayat
"ari ni ayg nk g mana ckp jek...abg jd driver"
wahhhh....ni dh lebih green light
so mama ajak p mid valley tgk expo kat ctu
hehehehehehe

pusing punyer pusing
dah ada target
matlamat tgk hob, hook n oven
ada gak brand elextrolux
rege pun blh tahan
baba try tawar menawar
dpt rege yg menarik....but still over pada bajet mama bile dah campur rege oven yg built in tu
baba sugest soh tgk brand ELBA
but ada miss comunication kat ctu
hahahahahha
sori baba!!!!
dah abis bincang kat tepi tiang
ajak lagi baba ronda2...coz mama ada tgk org bw pamplet ELBA
skali...haaa...jumpe....

part yg best...bile duk tnya promoter tu...blh lak 2 beradik ni hilang...cuak gak...sib baik org yg jual mop tu ckp diaorg dh ke arah sana
mama kejar...nmpk kakak
kakak ckp "adik lari mama....tu adikkk....adik kat sana"
huh....rupe2nyer si adik tgk kusyuk tgk air....sabo jela...s…

:: ELECTROLUX WAREHOUSE SALE ::

Image
CERITA LAMA
10.11.12 tarikh yg menarik lepas balik dari tgk umah kat SINI gerak ke electrolux warehouse sale lak kat axis plaza kiteorg smpi dh lewat sampai je cam tgk barang sume dh xde huhuhuhu ronda2....skali terjumpe auntie salwa kat ctu br lepas shopping *waaa...bby tunggu masa je pun smpat lg shopping ek*
pas dah puas tgk2 baba tnya ada nk beli x huhuhuhu nk beli ape dh sume org punyer oven pun dh abis so balik dgn tangan kosong kakak ckp "mama ni...tadi kata nak beli barang...xde pun" hahahaha anak dara dah pandai membebel
gmbr hiasan..baba amik...ok gak kan mesin basuh ni....
p/s : baba ada tnya nape barang2 ni murah...org electrolux ckp sbb ni yg display punyer....so if kite bernasib baik dpt la yg ok....if not...hmmmm.....

:: Update BSP ::

Image
sabtu lepas ajak baba g tgk umah....sbb nk survey tadika tuk kakak...baba on....ape yg menarik....deretan blok kiteorg dh ada yg amik kunci n buat renovation...waaaaa...bestnyer....
kami blum tiba masa lg....huk3....gmbr tu bkn umh kiteorg pun....saje je amik....hahahaha....dh puas ronda2...ms nak balik...ada ckp kat baba "alang2 kite kat cni...jom g electrolux punyer warehouse sale nak?"....baba on...buke hp....amik address...on garmin...hehehehe....

:: KAKAK & ADIK - Birthday Party ::

Image
khamis 8 Nov 2012 mama cuti baba cuti *tp cam x cuti sbb pg g cyberjaya...projek shaftsbury..pastu asik ber-calling2* plan mama dah lari terpaksa pakai 2nd plan pagi pas anto diaorg ke taska baba g cyberjaya mama goreng n packing goodies for acara petang tu plan asal pagi...tunda petang kul 5 ok gak...leh la mama topup goodies yg mana x cukup pas setel sume baba balik....igt nk g amik diaorg tp dua2 tido...so just mama n baba je p tadika kakak amik report card cam sedey lak bile fikir thn dpn kakak dh x sekolah ctu huhuhuhuhu dah setel...balik umah setelkan hal umah pastu baru masak for party tu mama just buat mihun goreng singapore, koktail hotdog n nuget, keropok keping yg besar tu n keropok moni...pastu trifle....n kek mlm tu dalam ujan lebat p beli kat tesco tu je...ada sket jajan for bdk2 air oren suh taska buat...just bg bekas n barang
sambil masak dgr gak baba ckp tepon yg lawak bile baba ckp "wife saya dah marah ni...asik dapat call jek dr pg td" <-- camni="c…

:: KAKAK - Annual Concert & Graduation Day ::

Image
ahad lepas
4 Nov 2012
tadika kakak ada buat konsert n graduation skali gus
sronok tgk
budak2 buat persembahan
teringat mama masa tadika dulu
hehehe
ni mc ari tu

kiri : budak2 kanan : principal tgh bg ucapan
kami dtg lmbt...so xde tmpt duduk...
br dpt kerusi...tp adik dah boring sbb lama sgt
kakak pun dh boring gak

akhirnya smpi gak turn kakak tuk buat persembahan *masa ni memang mama gelak je*
ni dah abis
sbb kakak nyer part dah setel n nk masuk tgh hari adik pun dh boring yg amat + ngantuk baba anto kiteorg balik umah dulu pastu patah balik cni tuk kakak coz acara x abis lg kesimpulan sgt2 sronok thn dpn xtau la camna lak

:: Korban @ Sg. Besar ::

Image
entry ni
berdasarkan cite kat SINI
masa ni baba call mama
suh dtg kat masjid ni
datang amik adik si omei2
sbb adik takut
baba xleh nk tlg org memapah
huhuhu

adik yg takut
orang2 kampung
hasilnyer....
ni la kaki kambing
SEKIAN...entry ni hanya gmbr...cite dh story sblm tu kat SINI

:: Al-Ikhsan JUMBO CLEARENCE SALE - Stadium Malawati Shah Alam ::

Image
sabtu
lepas berbincang dgn baba
apa aktiviti tuk ari tu
kiteorg ke s.alam
mula2 nk tinggal kakak n adik
tp baba ckp bawa kakak je
adik tinggal
sblm tu mama ada bc kat FB
org mmg sgt2 ramai
bile smpi sana
sah...mmg ramai
sabtu xde pasar
so parking dekat sket la berbanding ahad yg ada pasar

sistem yg dia buat ok
sbb dia bg masuk sket2...so org mmg berpusu-pusu...tp kat pintu masuk je...bile kat dalam xde sesak pun
sbb dia control org masuk
dan yg best
dia dh siap buat kawasan lagi
cam tuk rege RM100 ke bawah for MEN
kawasan A
RM100 ke bawah for WOMEN n KIDS kawasan B n sebgainya
baca je banner yg dia letak
so kite akan tahu

so bile masuk dalam terus ke bhgn yg kite nak
jimat masa
lagi 1...kat dlm kawasan tu dh ada dia buat petak2 for saiz
cth cam mama kasut saiz 5...just pegi petak saiz 5...cari la kasut kat situ
tp kene ati2 gak...kot2 ada org slh letak...so better check...n try ctu gak
cam bj pun sama
dah ada S, M n sbgai nya
senang kan

Q for bayar mmg beratur pjg
kakak dah letih...so …

:: In Progress - KLIA 2 ::

Image
sky man??
hahahaha
skrg ni selain baba cbuk ngan projek kat  AEON Manjung tu
baba pun cbuk gak tuk projek WTC ni
bezanyer
yg ni dekat KLIA
yer la...nak buat 2nd airport for KLIA
tuk pengguna AIR ASIA
sbb LCCT akan di robohkan kot
x pasti
hehehehe
dulu LCCT tu pun company baba yg buat
*but masa tu baba xkeje ctu lg...cbuk keje kilang minyak*

ni gambar amik dr hp baba model : opismate baba uncle nadzim
dulu baba ckp takut tinggi cik mon pun penah cite baba masa kecik takut tmpt tinggi tapi skrg baba dah pro tempat tinggi ni *sbb tu adik suke sgt ngan tower kren....*
dulu mama kesah kalu baba balik lewat sbb dh biasa baba akn balik awal tapi skrg mama x kesah sgt...sbb tau keje baba camna... tapi yg best baba dah kurang outstation lama2...xde berbulan dah...yeaaaa paling lama pun 2 hari....
p/s : tapi skrg ni kakak yg kesah....bile amik..soklan yg dia akan tnya dlm kete : "baba mana?" "baba keje jauh ke?" "baba dah balik ke?" "ala....baba ni...asik keje je&q…

:: Masak - Trifle ::

Image
sempena besday kakak pada 30.10.2012
yg lepas masa mama masak daging kerutuk
tu sambil tu try buat trifle ni gak
actually benda ni dah lama
asik duk tgk kengkwn post kat blog
masa mula2 dulu mama rasa masa raya thn bile ntah
dah lupe
pastu cik long ada buat
nk mtk resepi
tp x termintak
hari tu br rasa teringin nk buat
mama ada bc kat blog mamazakwan
dah bnyk kali dia buat
so surf la resepi
jumpe yg mamatisya punyer
salin
balik keje singgah HERO
beli barang then buat

hasilnya
kakak suke adik suke baba pun suke baba nk bw p opis...tp sbb mama wat dlm bekas besar so x jadi xpe...nxt time leh bawa ek baba kakak pun nk bawa p school...hehehehe
sape2 nak try leh la amik resepi kat SINI sgt2 simple
tq to mamatisya n mamazakwan

:: MASAK - Kerutuk Daging ::

Image
hasil dari daging korban balik kg sg.besar hari tu
hasil baba g tolong org kat masjid
dapat la masak2 sket
masa kat kg cik mon dah buat sup tulang n sup urat keting
mama makan sup tulang jek
hehehe

so daging yg lebih tu bw balik puchong
1st time mama try buat
sbb x balik kg
so teringin sgt nk mkn
n tetibe teringat ada rempah kerutuk
yg pesan kat umi dulu tu
yg ni ha....kat link INI
ikut resepi umi sbb masa buat ni sambil masa....sambil call umi hehehehe hasilnya....
tada....mmg gelap..... tp baba ckp sedap so mama ada bawa g sekolah sket n diaorg pun suke....so puas ati sbb 1st time masak jadi *kalu x jadi kompen xnk buat dh...hahahaha*


RESEPI KERUTUK DAGING
3-4 biji bawang merah *sy guna yg besar* 3-4 ulas bawang putih 1 inci halia 2 sudu rempah kerutuk daging * hiris besar2....tp sbb tebal...so kene potong sket2...tp jgn bg putus* kulit kayu manis bunga cengkih bunga lawang buah pegaga asam jawa nise  santan garam  gula air
*tu je bhn2 dia*
CARA-CARA

1. Blender bawang merah, bawang pu…