Posts

Showing posts from January, 2011

:: CNY ::

busan...boring...xbest
sume ada la
orang lain bercuti
mama keje
orang lain bergumbira
mama duk opis...x amik cuti pun
sbb xde nak g memane pun
baba x sehat
kakak pun x sehat
weekend pun duk umah jek
semlm seharian hujan
adik pun pagi tadi cam batuk sket2
mama lak sakit2 pala
aisshhhh
sungguh x best!
esok cuti
plan nk tengok wayang
tinggal princess2 kat nursery
mama need holiday!!!
tuk hilangkan stress
*wpun xdela stres giler kan..hehehe*
cuti cny lak...busan jek
xde aper yg menarik pun
ikut baba balik sg.besar

owhh..semlm masa diaorg sume tido
sempat mama potong kain..erk..gunting kain
tuk wat baju kakak n adik
ari ni kalu sempat g jahit tepi
xtau la bile leh jahit nyer...huhuhu....

:: Win A Free Bag From BabyIbu ::

Image
dah agak lama x masuk contest bagai ni
tetibe cam teringin lak nak masuk contest ni
sebab mama tau ni pun dari blog cik as
so xsalah mama join giveaway ni
sesuker cam dulu
lagipun contest ni cam cabutan bertuah la
ok...contest ni anjuran dari babyibu

cara tuk serta giveaway ni blh la klik kat gambo kat bawah or banner kat sebelah yer




Tarikh : 26 Januari 2011 sehingga 25 Februari 2011

Hadiah???

9 voucher bernilai RM190
Tajaan

Tote Boutique


Organize Anne yang bernilai RM 52
Tajaan
BabyIbu Shoppe



**mama tertarik pada hadian voucher rm190 dari toteboutique tu...sbb nnt leh la mama sopin kat kedai cik as kalu mama menang voucher tu....bessttttnyerrrrr...**

:: kembar???.. ::

Image
bosan
bukan xde keje
tapi xde mood nak wat keje
bkn hari ni je
dah berhari-hari dah
huhuhu

kenapakah?
mama x pasti
so, sbb bosan
mama godek2 gambo lama kakak

kakak

ni kakak yg usia baru beberapa bulan
ni dalam 2 bulan kot
mama x pasti

pastu tengok lak gambo adik
.
.
.
.
.
.
.
.
adik

apakah??!!
owhhhh.....cam kembar la pulak
tapi bukan yer
walaupun date lahir nak dekat
kakak 30 oct 2008
adik 9 nov 2010
*leh wat besday party sesama ek*

rambut pun ala2 sama
muka xyah cakap la
badan?...hmmm dah nk nampak sama
org cakap baby kalau minum susu formula, akan berisi berbanding minum susu ibu
tapi tu sume salah
sebab kakak fully susu formula sejak 1 bln ke atas
adik lak fully breastfeed sejak lahir
tapi badan diaorg lebih kurang jek
baba cakap
"tengok baka dia la...bkn tengok isap susu aper"
yeahhh...btul3...tengok baka dia ek... *baba la tu*
muahahahahha...peace baba...nnt nk adiah ek =D

dulu kalau tengok kakak kecik cam adik jek...suara pun bunyi...ek..ek jek
cuba tengok skrg
macam2 dia cakap
penah skali pas mama mandi, kakak c…

:: Spageti & Putrajaya ::

Image
weekend lepas
sbb umie tak jadi balik ari sabtu
mama wat spageti tuk umie
dan tuk baba ngan kakak
baba ckp dari thn lepas lagi nk rase spageti mama
hehehe
so kali ni dapat makan
sabtu pas blik dr wedding tu
singgah carrefour cari barang sat
sian umie kene dukung adik yg berat
TQVM umie!

spageti 1st mama

resepi?
mama minta ngan auntie sahida
sangat2 senang & simple

resepi spageti simple mama

bahan2 :
1 paket daging cincang *mama guna ayam, sbb daging lembu dah abis*
1 paket meat ball chicken *kalau nak bnyk, letak bnyk la...mama letak bnyk sbb kakak suke makan*
1 tin mushroom *mama beli yang ayam brand..ok*
2 botol sos spageti *mama beli yg kimball*
1 paket spageti
bawang putih
minyak masak *auntie sahida pakai butter, ada gak pakai minyak zaitun*

cara2:
a) masukkan spageti dalam air mendidih ngan sedikit minyak n garam.dah kembang, leh toskan spageti.
b) tumis bawang putih (*cincang...ikut la nk bnyk mane pun*) ngan minyak sehingga naik bau, masukkan daging ayam cincang, goreng sehingga beberapa minit
c) da…

:: teringin ke..... ::

rasa cam nak bercuti
dalam masa terdekat
tapi sebab adik pun kecik lagi
terpaksa la diam2 kan jek angan-angan tu
cepat la adik membesar cam kakak ek
senang sket nak angkut berjalan-jalan
kakak suker
mama lagi la suker
baba??...xpasti...tp sebab baba sorg jek lelaki
kami bertiga...kompen kalu undi baba kalah
so baba ikut jela...hehehe

setiap tahun perlu luangkan masa bercuti bersama family

2008
g langkawi
ala2 honeymoon....
kakak dalam perot baru 2 or 3 bulan kot
tapi perot mama dah cam besar

tahun 2009 ke jakarta-bandung
masa ni kakak kecik jek
baru 4-5 bulan...xpe...masa tu g ngan umi n tok ayoh...so ada la org tlg pegang2 kakak
lagipun...yg penting free...sbb tok ayoh sponsor

tahun lepas
2010
ke ipoh-cameron highland
kebetulan kenduri kawin kawan mama
auntie zura
so terus naik puncak cameron
ngan perot boyot
masa ni kakak dah blh jalan
so ok la

tahun ni??
2011
hati mama rase nak g jenjlan sesangat
tp bile terkenangkan si adik yg kecik molek..lagi kiut miut tu
huh...ketepikan dlu perasaan itu....
hukhukhuk
g sopin mall…

:: Le Chateau de Puah ::

Image
sabtu
hari ni member school mama ada wat hi-tea tuk wedding dia
kat le chateau de puah *tempat dia menarik...leh klik ctu*
so sebab baba kerja
kiteorg usahakan jugak pegi
sebab mama dah lama x jumpe
lagipun masa wedding dia kat kelate, kiteorg x pegi
so dtg yg kat kl punyer

kul 12 lg sume dah ready kat umah
tunggu baba balik jek, terus gerak
paling awal siap..adik
n paling lmbat siap...kakak
sbb kakak tido

agak bercinta gak kami nak cari tempat ni
sbb dalam garmin xde
walaupun baru jek ayoh chik tlg updatekan ari tu
huhuhu
tapi dapat gak cari

baba rambut baru

tempat dia ok...cuma kecik la
patut la xde dalam garmin
sbb dia area umah org camtu

kakak makan kek

sampai jek, terus salam ngan pengantin n family..
waaaa.....auntie yuen sgt2 cantik...suker2
pastu kebetulan kiteorg sampai
diaorg tgh nak pasang video
so dapat la tgk sambil mkn2


adik yg suke wat buih

sbb adik dah mula ek2..so beralih tempat ke gambo2 yg ado ni ha
tempat ni cam selesa sket
boleh bersila-sila


umie, adik n kakak



ngan auntie yuen


dah sesi makan sele…

:: sunway ::

Image
cuti
sangat best
dapat jenjalan
dapat bawa umie jenjalan
sronok
umie pun sronok
kakak ngan adik pun sama

sebelum tu g jumpe nenek kat s.alam
dah lama kakak & adik x jumpe nenek

kakak & adik ngan nenek, umie n cousin2

adik ngan nenek

umie

pas jumpe nenek
gerak g sunway
sebelum tu baba bawa kiteorg g pusing2 kat area puncak perdana
nak tengok tempat cik la blaja
wahh....sangat jauh...

adik

kakak


penat sampai dua2 tertido dalam kete
elok je kakak sedar
dah nak sampai kat sunway
jammed sket la
biasa la ari cuti kan
tapi mama terkejut bile tetibe kakak cakap

"ala...aner arking ni...arking xdok...baba...aner arking.."
translate : ala...mane parking ni...parking xde ke baba...

baba pun terkejut gak...sapa ajar???


kakak n baba tunggu lif


umie yg sronok dapat tengok2..n sopin
hehehe...mama pun..but xde aper yg nak di beli...last2...tangan kosong gak
beli tuk adik jek


adik senyum..hepi

wat muka masam kat baba

"adik nak shu" - kakak tanyer

tunggu umie g bayar

alalalala....manja nyer...

kakak lak dalam st…

:: IT ::

IT??
Information Technology???
dah lama x sebut istilah ni
ohh...mama grad ngan istilah kat atas ni
ye ker??
tetibe blur kejap
rase cam bukan dak IT lak
bkn dak FTSM
erkkk.....sungguh tidak kenal asal usul
sbb sejak grad smpi skrg...
tu la tempoh mama tinggalkan dunia n bahasa IT
6 tahun
lama tu...kalau anak dah darjah 1 tu
penat blaja xyah cite la
nak abiskan degree tu dah dekat 4 tahun
dah grad..cert...cam x guna lak
huhuhuhuhu......
skrg ada peluang lg ker nak masuk bidang ni???
owwhhh...sungguh terlambat...sangat2......huhuhuhu
napela jadi camni ek
tetibe cam bersedih lak
stop sampai cni la.... =((.....

:: from low yatt to sogo ::

Image
weekend kali ni
sangat penat
penuh aktiviti
sabtu cam biasa..duk d umah
sbb baba kerjo
so ahad la aktiviti meletihkan dri dan membuang duit d shopping mall
huhuhu

kebetulan lak umie n tok ayoh datang
pastu tok ayoh lak cari GPS...igt sabtu mlm tu diaorg nak g beli
but bile d cari GPS tomtom tu ada kat low yatt n beberapa tempat tertentu jek
so cancel la plan
bermula plan d hari ahad
pagi tu gerak 2 kete
*wah...kakak naik kete cik la yer..*

kakak sronok naik kete ngan umie, tok ayoh, ayoh chik n cik la
so just mama n baba wit adik....
bergerak ke destinasi pertama
low yatt..

adik senyum dapat g jenjalan

kat cna pusing2..adik lak merengek nak tido
stroller x bawa
just pakai carrier baby jek
huhuhu...jenuh gak mama dukung...5kg tuu...
kakak lak kejap2 duh dukung..hehehe
siap tgk cite lagi ngan umie
dah dapat tomtom
gerak ke destinasi ke-2

yea...yea...*gaya menari kakak

kebetulan sogo ada sale
so mula2 terus g kat tingkat 7
sbb tuk kakak n adik berehat-rehat
*supaya mama leh sopin*
but adik cam tau2 jek org nak tinggal …

:: she's twooooo.... ::

Image
adik

tup tup
pejam celik
dah genap 2 bulan lebih usia adik
hmmm
ari tu g cucuk kat klinik an-nisa
ingatkn adik nangis cam dlu tu
tapi kali ni nagnis dia x kuat sangat
berat dah cecah 5.2kg...
erkkk...apakah??!

kakak wit umie

kakak lak cbuk ke sana sini
doktor mampu senyum jek..huhuhu
siap p letak bear2 dia atas meja doktor lg tu...huhuhu
kakak...kakak
berat kakak lak..maintan...
15kg yer...huhuhu (*kakak kene turun berat lg ni*)

pas cucuk, bg sket jek ubat demam
sbb doc ckp mybe akn demam pas cucuk ni
but alhamdulillah stakat ni adik ok..xde demam lagi

skrg ni mama dah mampu tuk urus masa dengan betul..n sedikit bijak
hiks!
sbb dah dpt flow tido adik
kakak?..hmmm...kakak dah besar...so dah ok sket

psst:windu kat kakak n adik...huhuhuhuhu.....

:: jujur ::

tetibe dengar lagu jujur
oleh ella
ni lirik dia

Duhai kekasih pujaan hatiku
Dapatkah kau memberiku satu arti
Sedikit rasa yang bisa kumengerti
Bukan sumpah atau janji

(*)Buktikanlah bila kau ada cinta
Setulus hatimu bisa menerima
Sebatas kejujuran yang kau miliki
Bukan sekadar bersama

Reff:
Jujurlah padaku bila kau tak lagi cinta
Tinggalkanlah aku
Bila tak mungkin bersama
Jauhi diriku lupakanlah aku
O… Ho… O… Ho…

Reff:Jujurlah padaku bila kau tak lagi suka
Tinggalkanlah aku
Bila tak mungkin bersama
Jauhi diriku lupakanlah aku
selamanya

terindah, lagu yg terindah
sengaja aku cipta untukmu yg terindah
semoga dapat meluluhkan segala keraguan
semoga menghancurkan kerasnya batu prasangka

Reff:
aku takkan melupakanmu
takkan meninggalkanmu
takkan menduakan cintamu, ku bersumpah
aku tak ingin mengingkar janji
tak ingin menjadi duri
tak ingin menjadi api cinta yg membara[2x]
akuuu…

sumber : google

bnyk sgt perkara yg berlaku bile pembukaan tahun baru ni
'jujur' adalah perkara yg terjadi dalam kehidupan ni
kebetulan lak t…

:: warehouse ke hospital serdang ::

last week dah rancang baik punyer program
konon nak g warehouse hytex kat kepong tu dengan kengkawan mama
skali sorang2 xdpt pegi
sbb masalah yg x dapat di elak
so mama n auntie ida pun cancel la program tersebut
tapi baba cakap kalau mama n kengkawan x jadi pegi
dia blh tlg bawakan
*oh..bersama princess2 yer*
mane nak tinggal adik beradik 2 org tu...huhuhu
so mama cakap...yahuuuuuu
leh sopin tuk bj kakak
*oh..kakak lagi...sbb kakak dah xde bj kat umah...yg bnyk adik jek*

al-kisah bermula bile kakak tak sehat
hari rabu mama n baba bawa kakak g klinik
coz malam tu kakak demam
khamis, kiteorg tgk dah elok sket
wpun mlm still lg mengigau
*penat main kat taska kot*
jumaat pun masih sama....demam dah ok
tapi bile sabtu..demam kakak datang lagi
sabtu petang kakak dah start panas balik
sampai ke malam
sangat2 panas
kul 1 pagi camtu kot..dah bg ubat ikut bontot
so kakak tido ngan nyenyak
tapi mama xleh tido
sbb asik jg kakak
ohh..kakak tdo nk peluk mama....xnk ngan baba...huhuhu...adik pun sama
so kiri kanan mama kene h…

:: kasut & selipar ::

kakak...kakak...

kakak : ohh(dgn nada terkejut)...acut(kasut) kakak **ohh..selipar pun d panggil kasut**
baba : yer la..selipar kakak
kakak : wahh...(senyum sbb sronok)
mama : banyak nyer kasut kakak.....
kakak : ni akak nyer...tu akak nyer...ni akak nyer (tanda kasut & selipar ada
berpasang2 dalam kete baba)
mama : kalah mama kakak oi....mama ada 1 jek
baba : dalam kete dah jadi tempt simpan kasut

erk...tu baru sorg anak dara dah berjalan, tunggu sorang lagi yer baba...kompen dari seat dpn smpi blkg penuh ngan kasut & selipar diaorg...blum masuk maknyer puyer tu yer..
jangan salahkan kakak bile dia banyak kasut & selipar...salah siapa yg belikan...
sape yg beli???
mama hanya senyum....hehehehe...

kakak...kakak...kakak...oh..skrg bnyk cite pasal kakak
sebb kakak yg dah aktif, adik masih lagi mkn, tido...mkn, tido...so xde lg cite yg aktif...hehehehe

:: Maher Zain ::

Image
ok
mula2 mama dengar nama ni
aper yg mama fikir
ala...sorang lagi nak jadi penyanyi
pastu mama tgk ramai suke dgr lagu maher zain ni kat FB

bagi mama masa tu biasa2 jek
pastu beberapa hari
mama dgr HOTFM
ada satu lagu tu
best...suker
rupe2nyer lagu Maher Zain ni
ok la lagu dia
baru mama tau dia ni bkn penyanyi dari negara kite
tapi negara luar

pastu masa tgk tv
kat astro kalau x silap mama
tetibe ada video klip dia
mama tengok n dgr sampai habis
wahhh....best
sekaligus mama hayati lagu tu
mama suker
dan terus terfikir nak beli CD dia

mama bgtau baba
baba pun suke gak dengar
baba ckp download jek
tapi mama tetap nak beli CD gak
sbb nak dgr dlm kete
oohh...kete mama kene pakai CD ori...kalu x..dia xlayan ek
so sbb tu tekad nak beli CD
wpun baba dah dpt download 1 lg

ari tu baba g IOI MALL
dapat la beli CD Maher Zain ni
dengar lagu dia
ok laaa...ada 2-3 lagu yg best telinga mama dengar
yg lain biasa2 jek..tp bile da selalu dgr...kire ok la
TQ BABA!!!!



mama pun dah tersangkut ngan maher zain....huhuhuhuhu

:: 2005 - 2011 ::

tadi masa boring2
tenung2
godek2
blog sendiri
baru mama perasan
ohh...dah lama mama berblog
dari 2005 smpi la skrg
dah dekat 7 tahun
hmmm...mama rase cam baru semlm jek berblog ni
wpun kalau ikutkn bnyk yg mama dah post masa tahun 2005
tapi bnyk gak yg mama delete lepas tu
tuk jaga hati sume pihak
=D

tujuan asal mama berblog dulu
tuk isi kekosongan masa di umah lepas grad degree
yer la..baru grad, xde aper nak buat
duk jek kat umah ngadap PC pagi n petang smpi la ke malam
so blog la salah 1 cara mama bercerita
orang yg bertanggungjawab perkenalkan mama pada blog
adalah...
auntie shu_adah
TQ ADAH!!!!
tanpa mu, ku mungkin xkan berblog smpi ke hari ini
TQVM

2005 - 2011
banyak benda yg berlaku rupenya dalam idup mama
ada sedey, ada hepi
7 tahun mama berkongsi bersama blog
dan mama akan teruskan selagi mampu
dari mama belajar, sampai mama keje
dari mama sorang, sampai mama kawin
dan sekarang ada 2 orang princess
blog ni dah kire bnyk berjasa
blog ni jugak la mama dapat aper yg mama nak
blog ni beri ketenangan pada mama

bile…

:: hari ke-2 kakak & adik ::

semalam mama balik keje kul 5.30
tunggu baba dtg amik
sampai umah dah kul 6
simpan susu, masak nasi n mandi
dah kul 6.30
gerak g amik princess2 kami
sampai kat taska rebung emas
*nama taska diaorg*
tengok kakak tengah main buai
bukan main sronok lagi kakak
bile nmpk je kete baba
"yea..yea..kete baba
bile nmpk mama & baba
terus datang peluk
"yea2..mama...yea2...baba
bile nmpk adik...lagi sronok
rupenyer kakak & adik d pisahkn
adik diaorg jaga kat atas
sbb baby
kakak diaorg jg kat bawah...
ermm...patut la kakak sronok main sbb ramai kawan
dalam kete baba tanyer

baba : kakak sronok
kakak : a'a..sambil angguk
baba : kakak buatpe?
kakak : kakak ain(main)
baba : esok nak main lg x?..esok nak g school lg x?
kakak : nak

gembira hati mama sbb kakak hepi
adik pun xnangis
alhamdulillah....princess2 mama ok
diaorg yg jg pun ok
mama xyah susah2 nak masak pagi2 lagi tuk kakak
macam dlu
murah pun murah berbanding dlu
kakak pun leh rase pijak tanah n main ngan ramai kawan

:: NUBY ::

Image
entri kali ni mama wat khas tuk kawan mama
auntie ida
sebab dia tengah cari bekas air tuk anak dia
n mama cadangkan yg kat bawah ni
sebab??
bile bekas ni terjatuh or terbalik
air xkan senang2 dapat keluar
dan itu la kriteria yg auntie ida cari
*tul x ida?*
sbb dia dah surf kat tenet
tapi tak gak jumpe gambo cam mama punyer
so mama wat la entri ni
beserta ngan gambo skali
pasni leh la auntie ida cari yer
*ari tu masa dtg umah lupe nk tunjuk...bz melantak piza n bergosip...hehehe*

ni bile dah pisahkan yer

yang warna putih tu la yg akan block air keluar kalau bekas ni terbalik or terjatuh
so elak air dari tumpah...

ni lak bhgn atas

muncung dia biasa jek, berbanding ngan yg ada kat website NUBY tu
yg tu macam baru
mybe yg ni produk NUBYyg lama kot...mama x pasti

ni bile di pasangkn benda putih tu

ni gambo penuh bekas air

rege dia masa mama beli ni offer
kalau tak silap mama dalam RM15++
rege asal RM20++ kot
kan masa offer
actually nak survey breastpump masa ni
but ternampak bekas ni
so baba cakap nak beli
mama pun ami…

:: kakak n adik 1st day ::

Image
ari ni mama pun 1st day gak
1st day start keje
setelah sekian lama cuti panjang
so tuk adik n kakak
pun 1st day gak
berat hati nak berpisah
tapi terpaksa la
barang2 mama dah siap awal2 lagi
so bangun pagi xdela kalut sgt
just pagi mama prepare tuk sus adik jek
dah siap label sume
tunggu nak gerak nanti
terus letak dalam cooler bag
kuar umah dah kul 7 lebih
sbb adik menyusu dulu
sib baik mama dah siap mandi

hari 1st agak kelam kelibut sket kat taska
sbb ramai org br hantar anak2
termasuk la mama n baba
dgn kakak tertinggal selipar pulak
baba g amik
mama tunggu kat dalam
masa nak tinggal kakak n adik
adik just nangis nk susu
tapi kakak nangis nak ikut

malam tadi mama tanyer
mama : kakak nak g school?
kakak : nak
mama : kakak ngan adik g school, mama nak work...baba nak work
kakak : nanak...nk ikut mama
mama : kakak nak ikut mama,
kakak (angguk)
mama : kakak nak g mane?
kakak : kakak nak alan(jln)

huhuhuhu



miss u kakak...muah2

windu adik gak
tadi call taska
diaorg ckp kakak ok
cam dah biasa duk taska
but ni la pertama kal…

:: 1.1.11 ::

Image
satu?
one?
hmmm
new year?

ermm...tahun ni tiada sambutan d mana2
just duduk d rumah
but mama n kengkwn plan nk jumpe tuk borak2...or gosip2
sbb dah lama x jumpekan
plan asal nk mkn prosperity
kat mane lg..tempat biasa MC D alamanda
but telah berubah ke umah kami
tq tuk cadangan auntie ida
coz xyah mama susah2 nk keluar n pk nk bawa kakak
n baba pun x pening nk jg dua2 kan

plan memula nk wat potluck
tapi bertukar pada makan piza
domino piza
memang berpesta piza kiteorg ari tu
menu ala2 western
ada piza, spageti n mushroom soup
sesi acara bermula agak lewat

kami ngan ank

sangat sronok...dapat borak2
dapat gak tgk2 tudung
hehehe
next time kite wat lg ek
ohh...esoknyer pun kami berpesta kan piza
*korg...asal x bawa balik...bnyk tuuuuuu*
TQ coz dtg makan2..