Posts

Showing posts from August, 2012

:: Raya - The End ::

Image
sebelum balik
baba tunaikan permintaan mama
tqvm syg!!!
nasi dagang
dulu baba x suke skrg baba pun dah suke  plan asal nak balik 2-3pg tp sbb nk mkn ns dagang balik kul 8-9pg 1st g bfast nasi dagang dulu adik n kakak pun mkn gak tp nasi berlauk pastu siap tapau lg TERBAIK!!!
odw balik
masa balik...jalan cam nk jammed so baba pusing lalu ikut terengganu perghhh...punyer jauh perjalanan kiteorg.... kakak ckp.....kakak asik mkn tdo je...tp x smpi umah hehehehehe
my camera girl.... sbb bosan sepanjang perjalanan layan je la ank dara ni nk amik gambar ok...not bad hehehehe smpi full memori kad kamera tu...hahahaha
mama suke masjid yg masa kiteorg berenti tu sgt2 selesa adik n kakak siap mandi lg kiteorg mkn pun dlm kete jek...hehehe mama nyaris2 hilang selipar hush puppies sib baik baba jumpe kalu x mau ada yg mengamuk....huhuhuhu...
sbb perjalanan yg jauh smpi umah dah mlm...sib baik soknyer cuti lg so ahad tu lepak kat umah jela.....
puchong ke sg.besar ke cameron highland ke kota bharu k…

:: Raya - 6th @ Pantai Cahaya Bulan PCB ::

Image
destinasi beraya telah tamat
tapi pagi tu ada solat hajat kat umah cik la
so pepg lg dh siap2...
so sarapan pagi tu
nasi kerabu
best....mkn 2 bungkus
muahahahaha
balik kg..sesi menggemukkan badan yg dh sedia gemuk
huhuhuhu

adik n kakak sronok
sbb umah cik la besar...leh main basikal dh umah
yg pentig ada
CAT
muahahaha...bkn main sronok si kenit tu
kakak lak sronok main buai...siap nyanyi2 lg...adik pun ikut sama
:D

1 : adik n kakak main buai 2: adik cbuk cari cat yg cik la letak dlm stor 3: kakak n adik nyanyi sambil main buai 4: baba n adik cari cat kat blkg...dekat stor...
kesannyer...bile tgk cik la...adik akan mintak  CAT... gegege....bnyk cat umah cik la..cantik2....
petang lepas lepak2...adik bangun tdo ke destinasi yg dh lama mama x g dulu masa bujang....bile cuti u...ni port lepak mama n kengkwn sek.... but skrg masing2 ada komitmen...so lepak ngan hubby n ank2 lak :D last dtg cni masa baru kawin ngan baba so...dah dekat 4-5 thn la kot

tepi pantai.... adik x suke pasir pantai.…

:: Raya - 5th ::

Image
jalan2...cont...

pagi...
bfast @ Mc D
muahahahahah
sbb kempunan nk mkn bfast mc d....yg masa pose x dpt mkn
huhuhuhu

adik yg hepi n garang...xbg org lain main...huhuhuhu
pastu g jenjln umah sedara kakak n adik main sama2...mula2...lama2 gaduh gak....
sebab lama sgt lepak umah makcik n pakcik ni dari berbaju kurung bertukar ke seluar huhuhuhu mama lak menuntut ilmu ilmu masak laksam makcik pandai buat tp kali ni dia beli ....n laksam makcik buat sket...tambah..kot x cukup kuah je yg beli makcik x sempat buat so dpt la tgk dia buat laksam camna n salin resepi....muahahahaha pakcik ckp kalu duk sblh umh dh blh p masak...sambil tunjuk skill....huhuhuh mama ckp thn dpn dtg umah.... :D amik resepi nasi dagang gak...yeaaaa!!!
dah lama x lepak borak2... dulu masa kecik2...selalu duk ngan pakcik ni mama igt dulu makcik mama ni penah jahit bj tuk barbie doll mama...hehehe...masa tu sronok sgt... makcik saya tailor :D so masa kecik tu suke gak main mesin dia...muahahahaha tgk dia jahit bj sbb ms…

Raya - 4th @ KB

Image
yeaaa
my home town
akhirnya...dapat jugak balik kg this year for hari raya
wpun patut bkn turn kg mama
TQVM to baba

si adik n cat
port bergambar yg baru
ni lak sesi besday cik long belah mlm..adik dh tdo

Muara Hati (OST Adam & Hawa)

Image
dah 2 hari ikuti cite ni
sbb?
1st....
mama penah baca novel Adam & Hawa
best...
so skrg br ada cite dia kat tv
nk tgk..adakah cite ni sebest novel nyer
cam OMBAK RINDU....
*tp novel ombak rindu lg best*

2nd...sbb pelakon Aaron Aziz...
hahaha..sudah semstinyer mama tgk
n pelakon heroin dia yg pegang watak ain....nk kata cun giler...biasa je...tp dh 2 hari tgk cite ni....cam comel n manis lak muka dia....1st time mama tgk dia berlakon dalam filem CUN...yg pegang watak MANIS...sgt2 bagus....watak dia menjadi

dah tgk cite...dgr lagu
best gakk...surf...dapat kat u-tube

*psst abang....sori yer...SETIAP ISNIN-KHAMIS 10 MLM CHANNEL 134...saya nak tgk leh x? TQVM

:: Raya - 3rd - Cameron Highland ::

Image
raya ke-3
dah gerak balik ke
KELANTAN
yeaaaa!!!!!
lepas bfast
siap2
pastu duk berkira-kira
nak lalu jln mana
last2
tgk garmin
ikut tapah...naik cameron n gua musang terus ke KB
baba drive
mama ikut je
janji smpi
so baba ckp leh singgah cameron
suke3

masa odw ada sket tanah runtuh
lalu jln biasa
bkn highway
sib baik masa kiteorg lalu jln dh buke sket
alhmadulillah....
dr tapah ke cameron
jalan mcm ular kene palu
baba dh suh sediakan plastik
mama dh poning2
kakak mintak susu
mama x bg
tp adik mintak mama bg
igt si adik nk tdo
tetibe!!!
aiiiyaaakkk...abis tudung n bj mama
pastu tau lak dia yek2...huh...sabo jela
silap mama bg susu kat adik

muka budak sebelum muntah aktif dlm kete

dah smpi kat atas tu jenuh cari hotel....xdela jenuh sgt pun...hehehe last2...cari masjid....sbb plan nk terus balik kan hehehe cian adik mandi air sejuk mcm ais kat masjid lepas solat terus gerak cari strawberry farm sbb dh lewat n jln jammed so kene cepat
ni muka budak dah mandi lepas muntah
kiteorg masuk je …

:: Raya - Bunga api N 2nd day ::

Image
mlm
sesi bermain bunga api
meriah
sbb ramai ank buah kan

cian kakak
putus selipar mama br beli
sbb lari dek takut bunga api
hehehe
abis org kat masjid keluar
mesti diaorg pk
aperla yg ank cucu arwah nawari buat
kompen mama rasa kalu arwah atok ada...mau kene bebel
hehehe

 sronok kakak...adik asik kene dukung jek...
ni la bunga api yg menyebbkn selipar kakak putus....hehehe.. mama pun lari gak masa ni... :D...atas kepala tuuuuu

2nd day Raya
pagi
sesi mencari ikan haruan, keli n puyu di bendang
yg turun sorg
tp penonton lg ramai
hehehehe

abg mamat merangkap ank buah baba...
di je yg cari yg lain tukang tunjuk n tgk hehehe sronok hasil nyer....nenek n cik mon yg buat mama x mkn sbb td tgk ....so xleh nk telan huhuhuhu

sambung beraya....
lepas dh siap sume
br la kiteorg g beraya
sambung umah sedara mara lg
smpi petang
hehehe
petang
penat
tdo
zzzzzz....

:: Anak Bapak ::

Image
masa ni kat kampung
kes xnk tdo
or mmg susah nk tdo mlm
org lain dh tdo
dia cbuk nk tgk boboiboy
org cbuk nk copy gmbr
dia pun cbuk ngan cite dia
huh....
skrg ni bile nmpk lappy je
sebut boboiboy
tp sejak balik umah
bile tgk hardisk baba
terus amik hardisk...p cucuk blkg tv
aiyakk dik
sapa ajar kamu....huhuhu
tau lak benda tu cucuk kat ner
org nk tgk cite
dia cbuk mengamuk nk boboiboy
huhuhuhu
dh la cite versi lama...kalu versi br tu best gak nk join
nie la dia
ANAK DARA BABA
tp tetap cari mama gak
:D

:: Raya 2012 - Sg.Besar 1st ::

Image
yeaaa this year punyer raya sgt2 bermakna 1st time sambut raya 2 negeri Selangor n Kelantan tqvm syg! this year gak...wat pertama kali..raya kat sg.besar saya x preggy sgt syok tuk beraya... or bergaya muahahahaha
kali ni 1st time gak kat sg.besar ada tema warna b4 this cam rojak...ikut blh jek...... pilihan warna kami...or lebih tepat lagi mama muahahah YELLOW in da house!!!!

 kakak n adik d pagi raya
sesudah sesi d rumah kite terus sesi beraya umah sedara mara..makcik pakcik baba

 suke sbb kwsn sawah padi....wpun pns...tp besssttttt
terus lg beraya sampai ke kuala selangor
sampai umah dah petang masing2 penat rehat sambung aktiviti malam nnt lak....

:: Salam Aidilfitri ::

Image
salam aidilfitri buat semua umat islam....ampun dan maaf dari kami sekeluarga if ada silap dalam sedar atau x....moga semua hepi di hari lebaran nie bersama keluarga tercinta....
Published with Blogger-droid v2.0.4

:: SEP 10 ::

Image
buku yg d tunggu...telah selmt smpi d tgn....suke sbb dh lm tgu buku ni siap....rege pun xmhl....cite mmg sy suke....suke gak ngan penulis cite ni....sgt kreatif n unik cite2 nyer....
Published with Blogger-droid v2.0.4

:: Cuti - SELAMAT HARI RAYA ::

esok start cuti
so blog pun cuti gak
nnt upload pasal raya lak ek

yeaaaaaaaa
nak sambung buat biskut yg mana ada saki baki brg2 yg ada
kemas bj2...
kemas umah
lama cuti tuuuuu
dan yg penting

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 

buat semua umat islam
selamat balik kg
bg yg balik kelate
selamat tempuh jammed
hehehehehe
thn ni saya x merasa jammed tu
:(
selamat bersesak kat KB masa nk g jln raya
hehehe...thn lps raya
so thn ni beraya d sg.besar

:: Acuan Tart Nenas Gulung ::

Image
bagi sape2 nk wat biskut tart last minit
xpun buat lepas raya
hehehehe
acuan ni mama rsa lg senang dr acuan yg mama guna masa mula2 buat biskut ni dlu...yg ni tolak pun x sakit jari

entry ni tuk ummisalwa
sbb ari tu ada mintak resepi tart ni
so ni la acuan yg digunakan
sarat2 pun gagah buat biskut
hehehe

SELAMAT MENCUBA!!

:: Biskut - Almond London versi kakak n adik ::

Image
sabtu dh berjalan sakan
ahad duk umah wat biskut dr lepas sahur smpi nk berbuke
mlm lak dah semput
huhuhuhuhuhuhu

kali ni biskut almond london versi kakak n adik
SEBAB????
biskut ni xde almond yg  bijik tu
tp mama ganti ngan almond ground
sbb...kompen kalu mama letak almond bijik tu kakak n adik x mkn
so sia2 jela...dah la almond tu mhl...
tujuan buat...nk bg diaorg mkn
so buat biar yg diaorg suke
xde almond pun still lg sedap
hahahaha...puji diri sendiri
lantak ah....nama pun blog sendiri
suke suki laaa

ari ni giler post entry kat blog...gasak laaa...janji hepi

:: Biskut - Popia Nestum ::

Image
ni order yg mama buat for tempahan yg dpt
dapat 5 balang
ada lagi 2 paket popia yg x buat
xtau sempat ke x sblm jumaat ni
huhuhuhuhu
cuti x apply lg...sbb ada perubahan jadual
so nk kene tambah cuti lg...aiyakkk

xpe...baba ckp nnt nk pindah umah dia yg nk cuti...hehehe...

:: Puchong - IOI Mall ::

Image
sebelum ke s.alam
ke ioi..cari barang kakak
dah puas cari
xde

tapi kakak lak ilang
LAGI SEKALI!!!!
huh
cuak mmg xyah cite
doa jela masa tu
alhamdulillah.....syukur sgt
jumpe balik...sbb kakak patah balik ke tempat asal
sama cam dulu gak
sbb tu mama tunggu je kat ctu sementara baba g cari dia

dah jumpe...igt nk p hush puppies....skali singgah bata
cari2 kasut...xde yg suke
*tetap nk hush puppies...blh x?*
patah balik area jusco tadi
skali...ada show lak
tersangkut la kat ctu...adik syok je..siap duduk lg haaaa
tengok sampai abis
hehehehe

:: deZAHRA ::

Image
minggu lepas cari barang buat biskut dari puchong ke s.alam pastu buat ayat kat baba "deZAHRA tu ada kedai kat seksyen 13" hehehehe tu tanda nk g xyah pakai garmin ni sume just refer address kat web dia je dah jumpe rupenyer2 dekat ngan tempt keje mama dulu bile tgk blik area ni tetibe rasa ske menyesal berenti keje dulu huk3 lupekan... back to da entry
masa dtg ni x ramai org actually xde org pun try beberapa tudung best...terletak kat muka suke.... TAPI besar mak aiii labuh gak la....sgt2...saiz hanya tuk muka je...bkn labuh tudung ek
"apesal macam makcik2 jek" erkkk...terus xde mood nk beli
part yg best anak owner kedai ni nangis kakak cbuk nk dodoikan pelbagai cara try adik cbuk nk cium n kaco kakak marah hehehehe last2..bby tu senyap...sbb kakak ulik...."laaa...ilaaa..halillallah...." hahahaha...mama terkejut dgr...baba pun....mak bby tu lagi la...hehehe
the end....kuar dgn tgn kosong...sbb mama xsuke sib baik x beli online...

:: No komen ::

kata2 ni dapat dari FB seorg kawan

‎"bagus ader tweeter n fb ni.. Boleh post/tweet utk bgtau org lain kter tgh solat ape.. Moga diperbanyakkan pahala dan riak..."

kekadang kite terlupe dgn apa yg kite taip/cerita
mungkin dalam sedar
atau mmg saje nak bgtau org
hanya kite je yang tau
tapi kekdang elok2 benda tu dpt pahala....tp tertukar pulak
agak bahaya

*peringatan tuk diri sendiri*

:: BERNAS - Hari Raya 2012 (The Journey) ::

Image
sedey bile tgk iklan ni....menitik air mata saya d pagi ini

:: Biskut - Suji ::

xde gambar
sbb biskut yg buat semlm x berapa nak jadi
huk3
sbb tersalah tgk resepi
tetibe termasuk tepung bnyk
sume nyer TER
huhuhuhuhu
sbb x penah buat pun
hehehehe
semlm x masak
beli je kat bazar
baba beli nasi ambeng
sedap
so mama just buat biskut la
skali x jadi
tp baba ckp sedap...rasa dh ada...cuma keras
hahahaha...sah bnyk tepung
so bakar sket...yg sket lg buang

hari ni
insya Allah
balik kul 2
so nak buat popia nestum
tuk bawa balik kg....n tuk tempahan....nxt week nk hantar ke putrajaya
lepas setel popia
baru kite buat biskut almond tuk kakak n adik

preparation raya tuk kakak n adik dah setel
baju dah siap
ari ni leh g amik....
mesti comel adik pakai bj kurung
hehehehe

*hmmm...still berbelah bagi ni...cuti lama...mcm nak balik kelate gak raya thn ni...hmmm...balik ke x...hmmm...umah pun dh siap..tunggu kunci...bajet2....*

:: Biskut - Tart Nenas Gulung ::

Image
semalam tetibe rasa tekad
tekad tuk wat biskut
tp bkn biskut tart
nk wat biskut coklat tuk kakak n adik
diaorg kan suke coklat
skali balik keje p HERO
tgk2 coklat masakan xde
huk3
so hanya beli minyak sapi
ape kesss...sbnrnyer xde ape nk beli...tp pk xkan nk kuar kosong
minyak sapi pun minyak sapi laaa
hahahahahaha

smpi umah dah lewat
lewat dari hari2 semlm jek
hahahaha
tp still awal...sbb 4.45 dh terpacak kat dapur
baba pun balik awal sbb ada projek area puchong n cyberjaya
so baba amik diaorg while mama masak for berbuke

sempat lagi pas solat asar....ada 1 jam bersilat tuk buat tart nenas gulung ni
tgh kusyuk buat
baba ckp "dh nk buke ni yang"
erk...stop kejap
prepare for berbuke lak
lepas selesai berbuke n solat baru sambung balik buat
b4 tu mama dh simpan dlm bekas kedap....n ada 1 loyang sempat bakar masa tgh buke
so lepas mkn2
baba dh rasa la biskut kegemaran di ni
mama rasa cam xdela sedap pun jem nenas tu
tp baba ckp sedaaaaapppp
erk....taste kite berlainan....mama s…

:: Puchong - Tesco ::

Image
al-kisah selepas penat berjalan-jalan d hari cuti
baru la ada msa beli barang dapur
mula2 baba ajak p hero
tp rasa cam x best
so cadangkan baba g tesco berbanding carrefour wpun carrefour lg dekat
sbb??
rasa tesco lg murah
misi mencari ketam
tuk buat ketam goreng kunyit
*tp smpi ari ni masih lg x dpt...sbb xjumpe ketam lg..huhuhu*

si bapa n ank2 sedang pilih aiskrim
pas setel singgah gak hero beli kulit popia murah sket berbanding tempat lain masa ni adik dh selamat landing dlm kete kakak je ikut
smpi umah aktiviti di dapur bermula so sesi memasak tuk hari tu sbb dh ada barang kan
sekian...

:: Iftar - Gombak ::

Image
plan hari ahad
berjalan lancar
dapat buat jelly kelapa
tuk bawa berbuke puasa
mama x masak berat2....sbb baba ckp mesti kakak dia dh masak
so just yg simple...nnt singgah beli kat bazar area gombak
mula2 mama igt umah cik mon kat rawang
but mama lupe
diaorg dah pindah gombak...aisshhh...patut la baba ajak p bazar area kl

si driver cilik...." ok mama...kite nk g mana...nnt yaya set kan"
smpi area gombak tetibe lak kakak nak berak aiiishhhhhh baba berenti kat masjid dapat air katira free rezeki.... cadang nk g bazar dia...skali xde parking pastu beli satay je masa odw nk ke umah cik mon
meriah masa berbuke ayah n ibu pun ada nenek ada cousin2 diaorg ramai...riuh umah lepas berbuke tengok badminton adik yg hepi...tp mula2 takut....
sampai umah dah lewat mlm lauk tuk berbuke dh tapau kat umah cik mon...xdela nk bagun awal tuk masak...

:: Shah Alam - Bazar Ramadhan Stadium Shah Alam ::

Image
plan asal
nak beli barang dapur
pastu bile masuk kete
tiada arah tuju
tujuan sebenar
nak pusing2...atau jalan-jalan je
alang dh ke shah alam
ajak baba g BAAGUS
nak cari barang tuk wat biskut sket
kat seksyen 13
kata dh area sana
so baba ajak g bazar ramadhan sana
mula2 baba tanya
mana lg bazar yg best
erm...mama xtau sgt...so sugest bangi
baba ckp kecik...sama je cam kat area umah
so kiteorg ke STADIUM SHAH ALAM
giler besar
on da way ke stadium
adik dalam kete
masa nak siap2 cbuk nak pakai bj angry bird ni...dh la kakak punyer...so mmg besar kakak tido kat blkg...dia elok jek duk main pen huh...
si kakak yg ceria....dua2 muka bulat ek
baba pun....sama cam kakak....bulat...hehehe..peace baba
ni la bazar nyer....snap dari dlm kete je...kat luar kalut ngan diaorg
kiteorg round separuh jek xlarat...kakak pun x larat nk jalan adik dh mintak baba dukung walhal masa tu satu ape pun xbeli just tgk2 hahahahaha.....tetibe igt zmn blaja masa kat  bangi...wajib pusing 2 kali...1st pusing tgk2...2…

:: Bangi VS Shah Alam ::

jumaat lepas
saya target nak buat biskut di hari cuti
sbb cuti 3 hari kan
:D
so dgn semangat terus ke bangi
pecut dari higway elite masuk skve
cepat..tol RM 0.90 from putra height to bandar saujana putra + RM 1.90 tol skve = RM2.80
kalau tol LDP kompen RM3.20
saving sket
dah smpi bangi
ya Allah...giler sesak n serabut
sbb bnyk kete
camni ker?
sungguh x best
mula la buat perbandingan dgn yg dulu
dulu bnyk hutan...sejuk...aman...
skrg?
bnyk hutan gak...hutan simen...umah naik sana sini
sesak

sbb jalan jammed
nak balik puchong pun mkn masa
bkn jammed aper pun...sbb bnyk trafik....bnyk kete...so kete pun gerak cam siput...huhuhuhu
last2 sampai umah dh penat
penat sbb rempuh bangi

*huk...padan muka*

sabtu petang

baba ajak g shah alam
suke
jalan ok....xsesak sbb kwsn besar
tp yg best...shah alam still ada pokok2 yg bnyk
nama pun bandaraya dalam taman

skrg saya rasa bangi bkn mcm dulu lagi....dulu lg best....skrg saya suke shah alam....betul ckp baba dlu.....antara bangi n shah alam...baba p…

:: Strangers by Petronas ::

Image
like this iklan petronas
sgt2 best

::biskut sarang semut and jelly kelapa or coconut jelly ::

Image
today....no shopping2....no jalan2...just stay @ home...ala2 home sweet home....so aktiviti pertama mama buat lepas sahur....biskut sarang semut...dr subuh sampai la kul 8....setel...dpt 2 balang....sbb dh sethn x berfungsi oven...so 1st batch hangit...hahahaha...batch2 yg berikut br cun...kakak n adik ckp sedap....
dah masuk tgh hari...aktiviti kedua buat jelly kelapa....jadi....main agak2...rase?kene tggu buke nnt ek
motif buat sume ni nnt nk bw ke rawang for iftar bersama family baba....yeaaaa....
Published with Blogger-droid v2.0.4

:: Ramadhan - Makan....Iftar n Bazar ::

bile tibe ramadhan...
tu sume dh jd cam wajib
ada yang plan ramadhan nak masak je...xnk membeli belah di bazar
bagi kami
masak tetap mama akan masak
ke bazar?
kami pegi jugak
bukannyer dh tekad ramadhan langsung xnk jejak bazar
dulu klau pegi kakak xpandai sgt nk meminta
ikut je
skrg ni....1st yg dia nk
"AIR"
bukan 1...tp 2...sbb nnt akan ada suara2 comel yg ikut blkg tu...."aaaiii"
kalau pegi bazar...yg wajib RM2 peruntukan tuk air dua beradik ni
dlm bln ramadhan ni....stakat ni 2 kali pegi ngan diaorg....semlm 1st time just dating ngan baba...so xdela penat sgt nk dukung si adik
kang kalu dia jln...mau smpi masa buke pun x abis lg ronda2

masak?
mama masak simple2...lauk biasa2...lauk harian...xdela beria sakan
cukup sekadar berbuka
beli n masak....bg mama sama je
yg penting cara kite membeli dan memasak

masa berbuka....tuk 1st day n 2nd day agak kelam kabut
but now dh blh uruskan ank2 semasa berbuka
bg diaorg mkn kenyang2....br kite bersedia for berbuka
so masa k…