Posts

Showing posts from July, 2014

:: Biskut - Almond London Yang Takde Biji Almond ::

Image
semalam cuti nuzul quran so lps subuh mama start buat siap! tp x celup coklat lg
kengkonon nk buat masa tgh hari tetibe cup besar x sesuai la pulak huhuhuhu
so ajak baba p seksyen 13 kedai bakery alang2 baba nk bawa protege mama main kat giant hehehehe
ramai giler org kat kedai tu pastu br p giant putra height tu balik.... si kakak dah tdo tinggal si adik je yg leh jadi assistant mama adik pun adik laaaa
ha...tolong sket je pastu penat huh tu jela ayat dia last2 mama yg abiskn susun adik?? duk main cup2 yg lebih oh ank sabo jela
pastu sempat lg suh amik gmbr dia ngan bearbear aduiiii nak 2 kali lak tu bkn sekali je mulut asik pok pek.....pok pek smpi baba yg tdo kat sofa tu pun xleh tdo hahahahaha dgr ank dara tu membebel hehehehe
ni la hasilnya mintak tlg si adik taburkan 1 kali kat coklat 2-3 kali kat mulut mama x letak almond sbb diaorg xsuke so dr membazir baik x yah letak awal2 kan sonang jimat pun jimat
RESEPI :
250 gm butter 120gm gula halus  1tsp esen vanila 2 biji kuning telu…

:: Resepi - Biskut Bunga Cina @ Biskut Dahlia @ Biskut Semperit ::

Image
1st time buat resepi ni amik kat blog MASAM MANIS nama asal BISKUT BUNGA CINA tp rasa ala2 biskut dahlia n semperit la
ni hasilnya
ni tukang letak ceri tp kejap je pasti mintak p main basikal
yg ni pun sama hehehehe
nak resepi? kredit pada blog http://www.azlitamasammanis.com
RESEPI : 250 gm mentega 120 gm gula icing 1 sudu teh esen vanila atau esen rose *mama guna esen vanila je* 1 biji telur 
Bahan Di ayak 230 gm tepung Red Rose 200 gm tepung jagung 50 gm tepung ubi
Ceri merah ~ dipotong kecil sebagai hiasan sedikit pewarna pink ~ jika suka sedikit putih telur *letak pun*
Pukulkan mentega dan gula icing dengan speed sederhana hingga sebati Masukkan telur dan esen vanilla dan terus pukul Kemudian perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tak melekat di jari Ambil sedikit doh dan warnakan dengan warna pink ~ jika suka
Sediakan loyang pembakar. dan leserkan dengan sedikit mentega Panaskan oven pada suhu 140 C 
Dengan menggunak…

:: Resepi - Biskut Tart Nenas Gulung ::

Image
yeaa biskut kegemaran baba tp mencabar nak buat mmg fikir berpuluh kali tp demi baba mama rela buat
mula2 sesi menggetelkan inti yg ni ada la assistant tlg tp kojap je haaaaa pastu penat yg sorg lagi tlg pegang bekas jek aiyakkk
ni dh siap!!
esoknya br la proses buat

tada... tompok2 kat atas kakak yg buat so normal la rupe cenggitu ek yg pasti!!!
SEDAP!!!!!
inti ada lg sket tgk la kerajinan kalu rasa semangat rajin tinggi leh la buat 1 adunan
RESEPI :
250gm butter 75gm gula icing 2 biji kuning telur esen vanila  1/4 camca garam 350gm tepung gandum* 50gm tepung jagung* jem nenas
CARA :
1. Pukul butter n gula - sebati 2. Masukkn kuning telur , garam n esen vanila - pukul sebati 3. Masukkan tepung yg di ayak sedikit demi sedikit 4. Terapkan seperti link di bawah http://blinkblinkbuzz.blogspot.com/2012/08/acuan-tart-nenas-gulung.html http://blinkblinkbuzz.blogspot.com/2012/09/tart-nenas-cara-membuat-tart-nenas.html

:: Masak - Nasi Mendhi Arabian Kitchen ::

Image
1st time buat nasi arab pakai pes je pun hehehehe
ni la yg mama guna
ni la rupenya
ni lak sayur tambahan nyer tp bkn acar k
resepi : tomato potong dadu timun potong dadu carrot potong dadu limau nipis sebiji perah * patut lemon...tp mama ganti limau nipis sbb xde lemon kat umah...hehehe* garam sket -gaul sebati...dah...siap!!
sambal sotong
ayam goreng
sepatutnya 1 lauk pun dah ok tp sbb kakak n adik x mkn pedas so mama goreng la ayam
sedap! so nxt time blh beli lg 1 paket siap ngan beras 1/2 kg : RM 17 1kg : RM30
sape2 nak...bgtau ek resepi ikut je kat paket tu sonang sgt!!

:: Resepi - Biskut M&M ::

Image
ok....kali ni kite try yg ni lak senang je campak2 dah siap
RESEPI
BAHAN-BAHAN :
* 260 gm tepung biskut - ada jual kat kedai hero or brg2 buat kek n biskut * 1 1/4 tsp baking soda * 170 gm butter * 130 gm gula kastor * 140 gm gula perang (gula2 ni leh kurangkn sket kot....sbb mama rasa cam manis lak) * 1 biji telur gred A * 1 biji kuning telur * 1 tsp esen vanila * 200 gm coklat M&M
CARA-CARA :
1. Butter, gula2 - pukul smpi kembang 2. Masukkan telur, kuning telur & esen vanila - kacau sebati 3. Masukkan tepung yg telah di ayak - kacau sebati 4. Last....masukkan coklat M&M....gaul sebati 5. Bakar suhu 170 lebih kurang 10-15 minit *ikut oven masing2....mama nyer 10 min dah cukup*

ha...camni
ni proses bakar letak sket je pun....sbb nnt dia membesar bagai johan huhuhuhu pastu kene jarak2 kan
tada.....dah siap!!!!
assistant mama dah ngam dh....;)
SELAMAT MENCUBA!!!

:: Resepi - Tauhu Kukus Goreng Telur ::

Image
1st try penah rasa masa buke pose ramai2 kat bangi baba ckp sedap so mama blaja buat
Bahan : 2 keping tauhu keras *mama tersalah beli...beli tauhu biasa...mybe kene pkai yg kering kot* 1 paket kecil tauhu telur or tauhu jepun 2 biji telur * 1 biji telur skali blend...1 biji lg tuk goreng nnt* isi ayam or udang *tp mama guna fishball sbb ayam n udg xde* cili merah daun sup daun bawang bawang merah  lada sulah garam
Cara-cara : 1. Panaskan air dalam bekas pengukus 2. Blend bhn2 yg 'diboldkan' sampai halus 3. Cincang halus cili merah, bawang merah, daun sup & daun bawang. 4. Campurkan bhn2 yg di blend dgn bhn2 yg dicincang....letakkan sedikit garam n lada sulah...kacau sebati 5. Kukus lebih kurang 20 minit
ni hasilnya bile dh kukus dah nk abis br igt nk amik gmbr hehehehe
6. Dah kukus...blh potong ...suke ati nk potong camna
7. Lepas potong celup la dalam telur....pastu goreng
camni
gmbr dh masak lupe nk snap.... senang kan.....bg sape2 yg x mkn tauhu...*cam mama* leh try...sbb …

:: Baking - Biskut Sarang Semut ::

Image
semlm punyer cite actually.....ari ahad lg projek ni bermula pastu leh lak x cukup paper cup huhuhuhuhu

so semalam la sambung sib baik ok gak biskut tu yum3
ari tu sorg je assistant yg tlg semlm lebih sket....dapat 2 org
kalau dulu...buat sorg2.....skrg...dh lega...ada pembantu resepi kat sini dlu penah cite http://blinkblinkbuzz.blogspot.com/2011/08/biskut-sarang-semut-versi-mama-baba.html

ni terlebih rajin....sambil2 tu sempat masuk mulut

ni lak...kejap je....kang lebih2....penat....sama gak...yg tabur sket yg masuk mulut je lebih


posing sket

x sabo nk tunggu biskut siap posing lak dpn oven huhuhu siap nk pegang belon baba bantai gelak jela hahahaha
 ni la hasil kami bertiga ;)
* adunan tu blh simpan if kite x larat nak buat.....or x cukup brg tetibe...cam mama....hahaha....tp pastikan dalam bekas kedap udara...pastu simpan dalam peti....kalau bekas biasa...tkut masuk udara...adunan dh jadi lain*


:: Shopping - TESCO ONLINE ::

Image
ok...kali nk cite pasal online shopping barang2 dapur 1st time mama try saje je
TESCO ONLINE SHOPPING
sbb ari tu ada nmpk lori tesco ni lalu area BSP ni so bajet cam diaorg mmg masuk cni
kos penghantaran antara RM6-RM12 bergantung pada masa dan trip
ni apps yg mama download dlm hp senang register pastu amik 'groceries' or 'promo' mama suke amik 'promo'...leh tgk terus ape yg sale xpun leh 'search product'

blh filter kalau rasa bnyk sgt list kan

camni pastu leh la select gmbr troli tu if kite nk sopin brg yg kite nak nnt akak kuar terus rege total so senang
bayaran lak on door so masa dia smpai br kite byr tp bkn cash yer kad debit or credit

yeaaa dah sampai hehehehe
sampai je brg mama check dulu ada ke x
stok sebulan yg dlm plastik biru tu brg yg kite order...tp xde...so dia ganti dgn brg lain...tp sama errkkk...fhm x? cth la mama beli detergen top 4.5kg ....tp benda tu abis or xde....so dia ganti detergen top gak...but 2.8 kg ha..camtu la so mana yg kite …

:: RESEPI - Onde-onde ::

Image
semlm sempat lg buat 1 kuih yeaaa berjaya target xnk beli di bazar ramadhan xtau la bertahan smpi bile kan hehehehe
kali ni kite buat  ONDE-ONDE lak
RESEPI :
Bahan : * 2 cwn tepung pulut * 1 tsb tepung gandum * 1 cwn air pandan - pandan ni di blend pastu tapis amik air dia je * separuh biji kelapa parut (agak2 pun blh) - amik yg putih je * nise or gula melaka (secukupnya ) - mama guna nise lg sedap garam secubit
Cara : * satukan tepung pulut + tepung gandum + air pandan * uli sampai jadi doh *gentelkan bulat2...pastu masukkan nise or gula melaka yg dah di potong kecik...jadikan cam inti dia *sambil tu panaskan air sehingga mendidik...bile dh mendidik...blh la masukkan biji2 yg kite buat td tu *cam kaedah buat wade kepeng....tunggu sampai biji2 tu timbul...pastu kire dh masak *kelapa parut td di gaul dgn sedikit kelapa parut...letak dalam bekas...tekan2 bagi padat *pastu biji2 yg dah masak td...kite letak dlm bekas kelapa parut tu...golek2 kan sampai la semua dah bersalut kelapa parut …

:: RESEPI - Wade Kepeng or Wadai Kipeng ::

Image
alhamdulillah walaupun blik keje kul 5 sempat gak masak tuk berbuke
baba request kari kepala ikan so tuk pemanis mulut mama try buat makanan banjar
WADE KEPENG @ WADAI KIPENG

RESEPI :
BAHAN *tuk biji2 tu : 2 cawan tepung pulut 1 cawan air garam secubit
CARA : * satukan bhn kat atas...uli sampai jadi doh pastu gentelkan bulat * panaskan air dalam periuk....sehingga mendidih masukkan ketul2 tu...kalau dah timbul...maknanya dah boleh angkat asingkan

KUAH :
* santan + gula merah (tp sy pakai gula pasir je sbb xde gula merah) + garam sket + daun pandan + sagu * satukan dan kacau.......kalau pekat...masukkan sikit air....kire agak2 la * pastu masukkan ketul2 tadi...masak sampai sagu masak
SIAP!!!!!

baba ckp sedap adik n kakak pun sama adik suke kuah jek hehehehe licin masa buke n sahur hehehehe ;)

:: RESEPI - Aiskrim Ala Paddle Pop

Image
resepi : 1 tin susu cair @ 2 cawan susu segar 1/2 cwn susu pekat manis *yg ni agak2...if x suke manis...kurangkn* 2 tsp ovelet 1 tsp esen vanila pewarna kesukaan
cara : campurkn sume bhn kat atas.....melainkan pewarna mix smpi gebu or bertanduk lebih kurang 35 minit *jgn buat non stop...blh stop2...kang meletup lak mixer *kalu guna blender cam susah sket kot nk dpt hasik gebu dh gebu...asingkn pada berapa warna kite nak....pastu sesi mewarna pastu letak warna selang seli x pun 1 lapis 1 warna terpulang biarkan sejuk kalau buat  mlm ....sok pg br leh mkn agak2 7 jam