Posts

Showing posts from March, 2011

:: bile adik & kakak bersama... ::

baba outstation
situasi d umah tanpa baba
hanya mama yang uruskan dua2
cuma adik je mlm sket mula meragam
sbb rindu baba kot
kakak lak masa g amik kat 'school'
tanya mama
"baba aner"
bile sampai umah
"baba....where are u baba?!"
huh...tu mmg ayat biasa kakak
pastu p ketuk pintu bilik air
igt baba tgh yak la tu....huhuhu

aktiviti malam tanpa baba
hasilnya
kakak main ngan adik
seperti....
.
.
.
.



sempat lagi tu buat kat adik
kakak...kakak....

pastu sambung nyanyi lagi
macam ni



kakak nyanyi lagu twinkle2 little star

best x kakak nyanyi?
bersungguh2 nyanyi tuk adik n mama
ada lagi 1 vdeo yg panjang
tapi sbb panjang sgt
xleh nk upload skrg
kene edit dulu
next time la ek mama post

:: Mencari Rumah Sewa Di Putra Perdana ::

Saya nak cari umah untuk di sewa area Taman Putra Perdana Puchong.
umah landed...sbb dah rase duk kat flat or apartment
rege sewa dalam RM500-RM600
xkesah umah teres or cluster...or single...janji umah yg landed..

*kalau ada leh tinggalkan kat komen yer
TQVM

:: western @ KG. BARU KL ::

Image
jumaat malam
family dinner
complete set
@ restoran western kg baru
mama lupe nama restoran aper
layan gambo jela ek

1 big family


kakak


sambil tunggu makanan sampai


cik long n family..opss..abe long xmasuk


yum2...mama punyer


kakak, baba n ayoh long


nak wat peace...jadi give me 5


baba punyer...lamb


ayoh long punyer


umi n tok ayoh


ank mama n abe long


cik long punyer


adik kyra


abe long wit mama long


aishh....cik long niii

mmg tersangat best
lg best bile org belanjor..
TQSM ayoh chik....next day ayoh chik belanjer lg..ke mana??
tungguuuuuu.....

:: pearl haya ::

Image
sambungan entry yang lepas
yang kat cni "klik cni"
mama ada cite pasal tudung pearl haya
ni dah dapat gambo penuh tudung tu
.
.
.
.
.


yang satu lagi tudung tuk gambo penuh kat entry sebelum nyer
"cni"

igt nak beli shawl...tp sbb bulan ni dah 3 tayar kete kene tukar
terus cancel nk beli shawl dia...huk3....kene menabung blik tuk beli tudung kat pearl haya ni

:: taman @ putrajaya ::

Image
weekend
ahad
ronda-ronda
bawa kakak & adik jenjalan
mula2 baba ajak g taman kat cyberjaya
tapi bile smpi sana tgk cam xde orang
ajak baba ke putrajaya
ha..leh ke belon panas terus
hehehehe

kakak dah xcited tgk belon
bukan belon panas
tapi belon upin & ipin yg diaorg duk jual tu
hehehe
tapi sbb susah nk dpt parking
baba ajak g taman dulu
kat area masjid besi

sronok kakak
tapi orang x ramai sgt
baru pas ujan
so tempat main pun basah sket
sib baik baba suh pakai suar gelap
so x nmpk sgt la kotornyer
cuma baju lak warna putih..sib baik x kotor

taman putrajaya

*ohh ni mama pakai tudung pearl haya*
senang n mama suke pakai...sbb leh match ngan sume baju

kakak main sensorg

pas dah boring
kakak ajak balik
"jum alik"
igt nk terus balik
skali dia igt balik belon td
so g la beli dulu
masa ni orang dah ramai balik
so ok la sket..wpun parking ajak jauh sket la
pegi semata-mata nak beli belon upin kakak
dapat belon terus balik
hehehe

di belon panas

adik lak dalam kete tadi cam nangis
bile dapat jalan terus diam
tapi bi…

:: seafood @ jeram ::

Image
sambungan yg semlm
sbb mama teringin lagi nk mkn seafood
pastu kebetulan kiteorg nak balik sg.besar
dah lama xjumpe nenek
tapi kakak x iktu sbb ikut umie, tok ayoh n sujie p umah cik long @ kemaman
so hanya kami bertiga
but still asik igt kakak
huhuhuhu
ari tu mama order sotong 4 ekor masak merak, nasi putih, sup ketam (yum2)n udang goreng butter...or air apple juice + asam boi (syookk!!)
total sume RM50 kot...lupe..sbb baba bayar..mama mkn jek
hehehehe

baba mula2 xnk mkn...but sbb tgk cam best je lauk2 dia...baba pun mkn skali..last2...baba yg abiskn sume...hehehehe
layan jela gambo adik...sbb kakak xde kan


adik ngan baba

adik

kosong


nampak je macam kosong
tapi sume tempat tu dah booking yer
sbb kiteorg smpi petang so xde orang
tapi kalau malam punyer
kompen penuh
lauk dia best
fresh giler
jauh beza ngan sekinchan ikan bakar kat puchong tu
sgt syok mkn smpi perot penuh giler
n mama paling suke air dia..hehehe
kalau nk bandingkan muara ikan bakar kat klang ngan kat jeram ni...erm...mama rase lebih kurang jela

a…

:: yg lepas ::

Image
sbb xde masa nk update blog
tgk gmbo jela ek
masa ni kat sekinchan ikan bakar
kat giant bandar puteri puchong
tengah tunggu makanan sampai

adik

sib baik adik x meragam
elok je duk dalam stroller
tapi kakak pun cbuk nak duk gak
katanya "kakak nyer"..huhuhu

kakak & adik

lmbt giler service kat cni
tok ayoh ckp lain kali xleh dtg dah
cian umie n kakak tunggu lama

ank2 mama

makan dia biasa je
lauk dia xdela fresh sgt
cuma sambal dia la sedap
n cni sume ikan bakar
tq to ayoh chik sbb belanja kami makan
tapi cam xpuas

*pastu esoknya kami mencari seafood lg...hehehehe...*

:: meeting ::

mama x penah story pasal keje
so kali ni nk story sket je
xleh lebih2
ari ni opis cam bz sket
wpun ari2 biasa bz..tp kali cam terlebih sket la
meeting kul 2.30ptg
tp pg td dah kalut setup data n sume2
xsedar pun masa dah masuk lunch
org lain sume dh kuar g lunch
mama cam xde mood
tp terpaksa isi perot
sbb takut nnt lapo dlm meeting
so pas mkn...ngadap pc blik
tup2 dah kul 2.10
skali solat blum lg
terus g solat
pas solat amik folder terus naik bilik meeting
pok pek2...setel
kul 4 dah kuar bilik
sebelum kuar bilik meeting

kawan mama : akak...akak pakai selipar toilet jek
mama : erk....xsempat tadi pas solat terus naik (dalam ati :muahahahaha...giler lupe sehhhh)
kawan mama : baru je semlm datin ckp jg penampilan...hehehe
mama : tu la pasal...hahaha..xpe...datin x nmpk pun...janji dah lepas

* mama cepat2 masuk lif...cepat2 turun bawah...supaya org x perasan...huhuhuhuhuh
meeting ngan *** tp pakai sliper toilet...huhuhuhu...1st time buat...next time....mybe kot..hahahahaha

tamat!

:: March ::

bulan March
03/2011
ni mungkin ujian buat kami sekeluarga
mama terima dengan redha

*awal bulan krisis air melanda kwsn perumahan kami - berlarutan sehingga pertengahan bulan March
agak menduga mama...but terutama baba sbb kene angkut air...ada la dalam 7-8 kali sehari duk turun naik tangga
pastu dalam xde air baba kene outstation lak...sib baik balik hari...tp baba yg penat giler...sbb pastu angkut air lg...huhuhu

* x lama lepas tu mama ada xcident kecil
langgar pembahagi jalan
huhuhu...konon takut tuk bgtau
al-kisah dari tu baba hanya tukar 1 tayar...tapi sbb mama xbgtau cite sebenar...selang sehari...baba terpaksa tukar lagi 1 tayar
total = 2 tayar

*kakak batuk/selsema
adik lak demam/batuk/selsema

*br je semlm..tayar kete pecah lg
huhuhuhuuuuuuuuuuuuuuuu
tetibe jek...xtau nape

kesimpulan nyer
bulan 3 ni kami terima banyak dugaan
mungkin setiap yg terjadi ada hikmah nyer
hanya redha dengan ketentuan yg Engkau telah tentukan
moga hidup kami pada masa hadapan lebih baik dari sblm ini

:: Syukur Alhamdulillah ::

semalam
pas wat luahan hati kat blog
tetibe
masa balik keje
duk lepak2 ngan adik
baba balik
cakap
"air dah ada"
wah....satu benda yg mama mmg nanti2 kan
akhirnya.....
syukur sesgt
rase cam dapat duit yg banyak
muahahahahahaha
tu la perasaan orang yg hidup dalam ketiadaan air selama 2 weeks ++
muahahahahahaha

tetapi misi mencari rumah sewa akan diteruskan...

:: stress &air ::

lately agak bz dgn kerjo
sampai nk update blog pun x sempat
kalau ngadap pc pun bukan ada masa buke blog
kalu x ngadap pc
lagi la
asik lari cna cni
turun naik *sib baik ada lift*
lepas satu...satu meeting
meeting ngan vvip lg parah dr meeting ngan vip....huhuhuhu
smpi waktu pam susu n makan pun berterabur
huhuhuhuhu.....
tapi balik umah
tengok kakak & adik leh ilang stress
*senyum smpi tinge*

air???
dah genap 3 weeks hidup xterurus sangat
3 weeks gak baba asik angkut air smpi tingkat 3 *tanpa lif....tangga sahaja*
cian baba....huhuhuhuhu
ni la salah 1 sebab mama sentiasa duk mencari umah sewa
SEBAB TAKDE AIR!!!!!!!!
pasal keje mama ok lg
bile masuk bab air...leh tensen mama
huhuhuhu
sib baik gak baba x outstation
kalau outstation pun terus balik hari
cam ari tu...adik demam
baba terpaksa bawa kakak g melaka
*wah....kakak org yg sronok dpt jenjln*
berbalik pada kes air ni
selama 3 weeks gak la...
@ baju sume anto dobi
*huhuhu.....saving pun dah ciput...sbb baba terpaksa dobi sume*
@ makan kedai....*duit lg*
@ man…

:: Aira Ilyana ::

Image
Aira Ilyana bt Md Azhari Sham
Umur dah 3 bulan lebih
dah pandai meniarap
dah pandai gelak
dah pandai nak ajak borak
dah nmpk mama, baba ngan kakak
wpun jauh or dekat
dah tido pun nk niarap skrg ni
tergolek cna..tergolek cni

si bulat

wpun asik kene buli dek kakak
tapi ada masa adik pun suke buli kakak
dah pandai gak nk bolot 1 tilam
cam kakak masa kecik2 dlu
adik-beradik sama jek

niarap

bile duk niarap dalam 10 minit mula la nangis
pastu bile duk baring...mula la nak niarap balik
camtu la aktiviti adik

muaahhh

badan pun dah makin tembam
checkup nanti mama xtau la brape lak berat adik
minum bnyk
tido dah kurang
asik nak borak
dah pandai teman kakak tengok tv

duk sensorg

kalau dulu mama tensen xtau camna nak handle 2 orang anak mama
but skrg mama dah lega sket
sebb adik pun xbnyk ragam
kakak lagi la
so, alhamdulillah skrg mama rase dah boleh bernafas sket la

adik nangis

tuk adik kali ni x bnyk sgt gambo yg mama dpt amik
sbb bnyk masa adik terluang kat taska
hanya weekend je dengan mama
cam kakak dlu, bile umo 5 bulan baru …

:: Susu Ibu - Perkembangan Memberangsangkan ::

*Bayi lebih cepat berjalan*

Dua kajian menunjukkan bayi yang meminum susu ibu lebih cepat jalan berbanding bayi yang meminum susu botol, sekalipun selepas mengambil kira perbezaan berat badan antara kedua-dua kumpulan itu, dan dikecualikan bayi yang ibunya keluar bekerja (kerana bayi itu mungkin kurang dirangsang untuk berjalan)

*Perkembangan pertuturan lebih baik*

Masalah pertuturan sering dialami oleh bayi yang meminum susu botol kerana ia cuba memperlahankan aliran susu daripada puting botol susu. Ini boleh membawa kepada masalah pertuturan selain masalah pernafasan mulut, tergigit bibir, penyakit gusi dan penampilan yang tidak menarik.

*Kemahiran bergaul*

Kajian di Hungary mendapati penyusuan ibu dalam tempoh 3 bulan pertamakehidupan bayi meningkatkan kematangan bergaul seseorang kanak-kanak (selain psikomotor, iaitu pergerakan fizikal, kemahiran). Ini digalakkan melalui sentuhan ketika menyusu (ibu yang menyusukan anak perlu memeluk erat bayi beberapa kali dalam sehari). Ketika lahir…

:: sayang adik ::

Image
kakak dah besar
adik pun dah besar
kakak dah 2 tahun 3 bulan
adik dah 3 bulan 2 minggu
dah nmpk jiwa seorang kakak
dah pandai jaga adik
cuma skrg ni kakak agak manja & kekdg mama tgk macam jeles sket
tu lumrah la bile dia dah ada adik

sayang adik...muaaahhhhh!!!

kakak & adik

kakak & adik dua2 mama sayang
tapi mama tgk kakak skrg makin rapat ngan baba
yer la....ank baba kan
adik lak rapat ngan mama
mybe sbb adik BF kot