Posts

Showing posts from January, 2013

:: KAMI - 2007 - suatu ketika... ::

Image
cerita bermula  bile dialog wujud antara 2 insan "ayg...nt bg no lori tu kat abg yer sok" "ooo...dlm kete ek...nnt igtkn ayg yer cari sok"
sesi menggodek bawah seat kereta bermula pepg td ape yg dicari x jumpe benda lain yg jumpe
CD
bukak lappy nak tgk isi CD skali waaaaaa kenangan itu sudah 5++ tahun berlalu wow.... memori yg best mula la aksi senyum dpn lappy :D
kami dulu dan.... sekarang..... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

yeaaa KAMI SEKARANG 2013!!!
*mau cari kotak....mau cari kotakkkk*

:: KLIA 2 - still in progress ::

Image
kali ni edisi lain lak mana sy dpt gmbo ni dr baba hehehehe
skrg ni baba bz asik p KLIA jek meeting...meeting....meeting
ni ha...br siap....xtau la brape percent....sbb bkn keje mama pun ni pun dr gmbr yg baba wasup besar n luas tuuuu

ni lak from FB kawan baba uik....xde safety bhy niiiii

**5s dah setel...skrg ni umah je yg x setel...huhuhuhu**

:: Cat - Nippon Momento Edisi ke-2 ::

Image
penah story sblm ni kat sini http://blinkblinkbuzz.blogspot.com/2013/01/cat-nippon-momento-hasilnyaaaa.html al-kisah bermula bile mlm sabtu baba g ngecat lagi
ni la hasil cat mlm tu cian baba tqvm baba!!!
ni la hasilnya bile dh siang cantik x? suke3 warna ni kod dia 420 AQUATINT cam ijau turquis camtu la
patut dinding yg titik tumpu tu kiteorg cat warna AQUA MARINE 3204 sbb dh beli 1L RM27
tetibe baba ckp "eh...cat momento tu bkn tahan 10 hari je ke lepas bukak" so mama g la baca kat botol cat tu yer laaaaaa
hhhmmmm...patut sbb ada lg 1 liter yg dh bukak... kiteorg cat la cam gmbr bawah ni ni x pakai primer momento pun sbb baba dh undercoat kenkonon mama nak wat deko flower la tp sbb keadaan masa tu nak mengizinkan last2 cat je momento tu

hasil kerja saya lak...muahahahaha masa ni baba kuar sat p tukar kete angkut skali ank2 dara dia so leh la mama wat keje ni mula2 cam gayat gak nak panjat smpi ceiling tu tp bile dh biasa ok jek....
ni dh siap kali ni bnyk sket awan dia berb…

:: Makan - Rojak & Cendol @ Bandar Baru Bangi ::

Image
lepas je p beli tile murah @ kajang tu
kiteorg ke BANGI
tujuan beli cat yg selebihnya
baba ajak singgah mkn kat cendol n rojak bawah pokok ni
skali lg
mama cube yakin kan baba
or igtkan baba
yg kami penah mkn kat sini
masa zaman dating2 dulu
tp baba tetap x igt
tetap ckp yg mama dtg ngan org lain
hmmmmmm
tp mmg TAKKK
kompen ngan baba
sbb baba je yg suke port2 bawah pokok angin sepoi2 bahasa ni
hehehehehe
baba order cendol n rojak
mula2 mama mkn cendol jek
skali ada dtg akak tu dia order laksa
cam best lak
so mama order la laksa lak
yum2
hehehehe
gerai ni mmg penah program JALAN-JALAN CARI MAKAN
dh lama dh gerai ni wujud
dr zaman kiteorg blaja smpi skrg....so dh dekat 7-8 thn la kot

ni gerainyer....
dah isi perot terus ke kedai VIVA HOME MART tu penah cite kat http://blinkblinkbuzz.blogspot.com/2013/01/bsp-cat-nippon-momento-nippon-easy-wash.html
lagi skali mama mintak list rege...but tuk color lain n SATIN GLO

masa ni dah siap2 order dah...tunggu di bancuh

pastu hp dah nak kong bateri …

:: SHOPPING - TILE MURAH @ KAJANG ::

Image
last week ada story kat  http://blinkblinkbuzz.blogspot.com/2013/01/shopping-tile-murah.html so this time sempat amik gmbr tp tu pun masa nak balik br igt
RABU - 23.1.2013 kami cuti agenda tuk p beli tile, cat n mengecat kedai yg kami pegi sile rujuk gmbr kat bawah


kedai ni ada 3.......dia dekat JLN REKO tmpt dia btul2 tepi jln lepas trafik light if dr bangi n sgt2 susah nak park kete limited space tp rezeki kami ada tepi skali mcm dia punyer gudang gmbr tile yg kat atas tu rate kat lain2 kedai paling murah mama leh dpt RM8.50....tp kat sini leh dpt RM7 beza RM1.50 bnyk tuuuuu sbb tu la kiteorg sanggup gak dtg cni tp kalu nk beli sekeping 2 x berbaloi xlepas pun tol n minyak hehehehe
dah setel part ni kami gerak ke bangi p beli cat kat kedai ari tu kan beli masa tu x cukup cite kat SINI

:: CAt - Nippon Momento - Hasilnyaaaa ::

Image
setelah berhempas pulas di hari cuti maulidur rasul akhirnya setel gak 1 part bhgn atas penah cite kat sini http://blinkblinkbuzz.blogspot.com/2013/01/bsp-cat-nippon-momento-nippon-easy-wash.html
pagi tu mama dah masak siap2 so dh breakfast lepas tu tapau dlm bekas prepare ape yg patut baju, mknan, towel...sume la dah siap...tetibe ujan lak salah kakak sbb liat nak p mandi....dah lari masa huhuhuhu
mula2 smpi adik cam biasa nak dukung jek baba sapu bg bersih pasang tilam....alas elok br dia nak duduk so sesi mengecat bermula baba cat part atas berlaku sedikit luahan pendapat pada mulanyer tp setel...hehehe...1st time nk cat momento just ikut je aper yg dia dh tulis tp dh lama tu....ok jek :D
kakak pun cbuk nak ngecat gak
dah tinggal suku lagi adik dah ngantuk penat pun yer gak so baba ckp stop la dulu mandikan adik so mama ikut jela sbb dh lapo n penat pas mandikan adik bukak bekal kami yeaaaa!!!!
simple janji kenyang 1st time makan di rumah SENDIRI akhirnyaaaaa hehehehehe wat a great …

:: BSP - Shopping - SELOKA SUKMA - KIPAS DEKA ::

Image
ok...this entry kite cite pasal kipas lak plan asal nak beli alpha jek yg biasa warna putih RM99 kat houses of lighting puchong
tapi masa duk survey2 sinki tu terjumpe la kedai ni tgh wat sale
SELOKA SUKMA plan asal nak tgk sinki tertengok kipas
KIPAS DEKA 5 BLADES WITH REMOTE RM150 FOR 1 SET RM299 FOR 2 SET fikir punyer fikir hmmmmm ok gak so kami beli 2 total RM299 1 bilik masih menjadi tanda tanya nak yg ceiling fan yg cam wall tu ker...or kipas yg ni *last 2 week punyer cite*
tapi  bile kami dah p ikea...survey2 benda lain fikir bajet n rege kipas lain last2.... last week.....or...AHAD kami p lagi SELOKA SUKMA beli kipas DEKA gak tp bilah yg kecik sket coz bilik tu kan comel2 kecik nyer hehehe bilah saiz 42" kalu x silap model R8 kot dgn RM178 ok...setel dah part kipas tuk bilik n semua legaaaaa kakak suke kipas ni hehehehe
tada....kipas kakak
kipas bilik lain pun sama gak...warna pun sama cuma bilah je lain panjang sket tp baba ckp remote dia sgt2 sempoi hahahaha biasa la ......…

:: BSP - Renovation 14 - yeaaaa!!!! ::

Image
sambungan dari  SINI
gmbr from kamera baba so ada tarikh yer hehehehe part atas
part bawah
dah nak akhir bln ni dh x sabar nak pindah ni tp bile tgk ni jeeee hmmmmmm bln 2 br setel kot huhuuhuhu xpe...sabar....sabar.....
*dlm ati - cpt la sketttt....dh la syabas nak ptong lg air kat umah ni....eeeee...hangin pada JMB yg x wat keje....syabas nak potong br korg cbuk nk wat kutipan...abis...yg xbyr sblm ni xde pulak korg nk p potong meter air diaorg....eeeeee....gerammm!!!!*

:: BSP - Taska Nur KAsih Ayu & Tadika Cahaya Saujana ::

Image
kali ni nak cite pasal taska n tadika adik n kakak lak asik cite umah je sejak nak smpi sebulan diaorg duk cni mama rasa ok la ok kot hehehehe tuk 2 weeks yg awal masih sesi perkenalan di TADIKA CAHAYA SAUJANA skrg dh start blaja n ada homework but timetable mama x dpt lg hmmmm uniform pun dh dpt so skrg dah ada 2 uniform n 1 track suit n 2 tudung tadika ni lebih tekankan pada islamic sgt ok

TADIKA CAHAYA SAUJANA
ok...pasal taska lak baru mama tau nama taska ni TASKA NUR KASIH AYU adik suke 1st day dia dh ok nxt day lg ok mula2 adik kat bawah tp diaorg risau sbb adik kecik so skrg adik duduk atas actually sgt bagus tadika ni mama dh masuk sume....check sume bersihhhhh n kat atas ada 3 bilik setiap bilik dia pasang pagar 1 bilik for baby 1 bilik lg for baby yg br na merangkak n jalan 1 lg for bdk baya adik....yg dh blh jalan... but if bdk besar cam kakak duk bawah la org yg jaga semua MELAYU sgt suke
TASKA NUR KASIH AYU
1 lg...yg best sbb kedua2 nyer owner yg sama so senang ape2 hal n if…

:: SHOPPING - TILE MURAH ::

Image
AHAD 20.1.2013
misi mencari tile bermula kesinambungan dari hari sabtu yg pegi kajang semata-mata nk beli tile skali mhl gak...bg mama la so last2 balik tgn kosong nama pun survey sambil membeli :D tapi ada 1 jenis tile yg murah.... *sori gmbr xde...nnt dh ada br kite story ek*
ok...back to da entry pepg lg kiteorg dh kuar semata2 nak p beli n tgk tile skali kedai pun x bukak lg hahahaha pastu pegi dulu kuar duit sbb kontraktor tu dh mintak lg bajet $$$....cam air terjun kuar huhuhuhuhu
pastu gi kedai kipas yg kiteorg beli ari tu *next entry mama cite ek pasal kipas ni....pun MURAH  gak*
ngam2 pas beli kipas p balik kedai tile tu yeaaaaaa dah bukak *actually 2-3 kali pusing gak...sbb cari kedai uncle yg mama penah survey dulu tu...tp ahad dia tutup*
kedainyer . . . . . . . . . . . . . . . . . . tada.....
SUPER CERAMIC TILE tile atas tu 2' x 1' igt nak beli for lantai kat tempt extend tu....tp for that day xde stock...ada pun kat KD *KD - Kota Damansara* jauh tuuuuu mama sgt2 suke …

:: BSP - CAT : Nippon Momento & Nippon Easy Wash ::

Image
sambungan cite dari SINI mama g redeem ni kat kedai  VIVA HOME MART di BANDAR BARU BANGI, SEKSYEN 4 TAMBAHAN beli pun masa ada pameran home deco kat PICC kat SINI akhir thn lepas baru nk amik actually plan kiteorg yg asal nak letak kat living hall pastu bile tgk2 kat tenet takut x jadi cat nk letak kat dlm bilik pastu bile mama fikir2 balik baik amik cat biasa je so plan kiteorg masa pegi tu nk amik cat yg cam kat bawah ni la

tapi bile smpi sana diaorg ckp xleh tukar kene amik MOMENTO gak huhuhu sedikit keciwa sbb bajet akan lari huhuhuhuhu tp xpela....redha jela so mama pilih warna brish ocean camni
cilok dari FB nak tgk warna nippon paint klik SINI
pastu mula2 baba x bg beli kat kedai ni sbb baba ckp india tu cam kerek pastu yg sorg melayu ni cam ok je mama pun survey jela rege for cat VINILEX EASY WASH n bg kod2 warna yg mama nak so nnt dia g kat mesin cat tu n tgk rege coz lain warna lain rege rege dia dlm RM100++ ok la kot...yg mama beli PINK OVERLAY RM105 for 5LITER yg menarikny…

:: BSP - Renovation - Day 13

Image
sbb Jumaat hujan renyai2....plus bawak bdk comel ni lg.... mama xdela nk berenti turun n check diaorg punyer progress just lalu jela....nmpk diaorg tgh plaster



SABTU 19 JAN 2013 pagi tu pegi singgah umah jap sbb mama nak amik ukuran tu dapur xtend tu sambil tgk progress waaa...dh pecah tingkap bilik atas suke3.....hehehehe pastu terus g bangi coz mama nak redeem cat NIPPON MOMENTO mama penah cite kat SINI
pas redeem cat, plan kedua nak g kajang cari kedai tile tapi sebelum p kajang kami tinggalkan kakak kat umah ibu...coz leh la dia main2 ngan cousin dia...plus...senang sket mama n baba nk tgk2 tile...just adik je ikut sbb adik kan ank manja...mau nangis tinggal lama2....
*aktiviti padat d hujung minggu....huhuhuhu

:: HOUSES OF LIGHTING PUCHONG - downlight ::

Image
cite yang lepas di SINI cite yang mama janji nak tunjuk rege with lampu tu....kat SINI masa amik gambar ni kesinambungan dari cite kat SINI ok....the story..... ni downlight kat bilik 2 dan 3... mama beli sama masa ni la....konon amik corak lain pastu tgk lak yg ni...cam ok...tp baba ckp x...last2...baba dh pening...suh mama je pilih hahahaha...mama pilih...so amik la yg atas bile pasang....waaa....cantik2...*bg mata sy yer....mata korg kalu rasa x cantik...xpela* ok...casing ni tuk 2 bulb rege casing ni RM13-14 sori la...lupe...sbb bnyk sgt beli ari tu... al-kisah bulb lak...mmg kiteorg beli 1 bulb tuk 1 casing dia but org wiring tu pasang tu....coz mmg port dia 2 kan tp bile dia pasang nmpk ok...n terang lg so teruskan jela *weekend ni nak beli lg 17 bulb* ok rege bulb RM7/biji so RM13+RM7+RM7 = RM27 tuk 1 downlight yg tu kami beli RM8 set so total RM216
ok....ni lak bilik 1 a.k.a master bedroom bilik ni mama pilih downlight lain sket yg bulat so yg ni mmg pakai 1 bulb tuk 1 casing …

:: BSP - Renovation day 11 ::

Image
yeaaahhhh

almost...n i like!!!
ni cite semlm tepat kul 4.30 terus pecut amik diaorg coz tgk cuaca cam nak ujan masa odw tgh fikir gak... p tgk umah dulu ke...nk amik diaorg n angkut skali tp mama fikir gak bergantung kalu ujan...p tgk umah dulu but if not...mama angkut bdk 2 org tu hehehe seperti biasa adik kompen la nak dukung sbb dia ckp YEK!!! okehh....pasir pun yek ek...huhuhu but kakak ok...leh jln sendri...tp bising gak bile selipar dia kene pasir huk alohhhh....huhuhu
bile dh tgk separuh setel..... TAK SABAR....TAK SABAR....TAK SABAR..... tp perlu BERSABAR yer wahai perasaan....huhuhuhu
*aktiviti hari minggu....jom cari tile!!!*



:: TESCO PUCHONG - shopping!!!! ::

Image
ni al-kisah kesinambungan dari cari sinki , kipas n lampu tangga ari ahad lepas yg story kat SINI kakak suke sgt p tesco ni masa mula2 nak kuar umah dia tanya "mama...kite nak g mana?" "mama nak cari sinki n kipas tuk rumah tangga" "ala....kakak nak g TESCO" kene marah br diam ...kalu x bising jek dlm kete ajak p tesco dah setel sume baba tnya "kakak nak apa?" "kakak nak g tesco...nak main" huhuhuhu kat teso bukit puchong tu ada tempat yg main game pakai token tu baba ikut jela kehendak ank kesygan dia tu tp kiteorg p tesco bandar puchong ni sbb mmg dh duk pusing2 area cni je lepak makan kat BIG APPLE pastu kakak ajak naik tingkat atas ok...mama dan baba dh pesan..."JGN BELI APE2" kakak : ok
so mama plan nk usha langsir kot2 la ada lg murah n menarik leh cari tuk bilik lak tp non ado but....baba jumpe blind for dapur rege tgh SALE for CNY kan
ni RM39.90 muat la for tingkat dapur kiteorg 4'x4'
pusing2 lg.....tetibe ter…

:: Tewah - Tempah Langsir for Living ::

Image
penah cite kat SINI
but ni detail sket sket je pun sbgai rujukan kot2 sape2 nak wat tempah langsir kat TEWAH mana yg mama igt....mama bgtau...tp yg x igt...sori ek sbb buku tu tinggal umah sile rujuk gmbr bawah *abaikan lukisan yg 'cantik' tu* . . . . .
tapi x puas ati....selongkar bag...tetibe jumpe
ni la...total kain yg perlu tuk sliding 4.4 meter tuk tingkap sebelah pintu 3.7m

so mama mula2 pilih kain yg ni tp xde stok....so cari2.... amik yg lain...bile kire x cukup lak huhuhuhu last...dapat yg ni . . . . . . . . . . . . . . . . ngam2 cukup2 je tp bkn warna ni warna lain
pastu part kire


kain ni RM28.50/m = RM162.45 jimat2....sbb kain yg mula2 td tu rm35 warna lain ada...tp warna cam mama nak tu xde so cancel la upah untuk jahit jenis eyelet RM12/panel = RM48 (4panel) upah tuk biasa RM7/panel = RM28(4 panel) * yg ni tuk day curtain pastu upah tuk ikat tepi langsir RM5/keping = RM15 (3 keping) so TOTAL UPAH RM91
eyelet lak RM3/keping so guna 32pc...TOTAL EYELET RM96 day curtai…