Posts

Showing posts from August, 2013

:: Masak - Laksam Kelantan ::

Image
kali ni lak try laksam kuah baba ckp sedap tp mama rasa cam something wrong la hhehehe laksam lak...1st time buat lembik 2nd time buat ok...yeaaaaaa but kuah dia mama rasa dh tau mana silap heheheh




Resepi Laksam * for laksam : - 3 cup tepung beras, 1/2 cup tepung gandum, 1 sudu tepung ubi, air n sikit minyak, 4 cup air...gaul skali - sblm tu panaskan kukus smpi air didih.....letak tutup periuk...pastu letak atas tutup periuk - kukus dlm 6 minit...pastu biar sejuk kejap n gulung - ulang smpi abis
* for kuah : - ikan sardin rebus amik isi, bawang merah, bawang putih sket, halia sket, lada itam sket blend semua...blend ngan air yg kite rebus ikan td - masuk dlm periuk dgn santan n asam keping...kacau smpi masak siap!!
ulam leh la letak kcg panjang, timun, dll....

:: Masak - Nasi Dagang ::

Image
atas permintaan baba so mama buat la nasi ni
Resepi Nasi Dagang * For nasi - rendam semlman beras nasi dagang - lepas rendam toskan...pastu kukus dlm 20 minit - sementara kukus....santan bawang merah, bawang putih, halia potong yg di potong halus serta halba...masak atas dapur kejap je - dh kukus...masuk bhn2 td...gaul ngan nasi...kuks balik - masak la smpi ns tu masak agak2 keras tamb la air sket
* For lauk : - blend bawang merah, bwg putih, kunyit, lengkuas, cili kering, cili merah n sedikit serbuk kari ikan ** serbuk kari ni mama beli kat kelantan...serbuk kari cap selising** - tumis bhn blend smpi pecah minyak....pastu masukkan santan cair sket....ngan ikan tongkol ** ikan tongkol rebus  : air, ikan tongkol, asam keping n nise or gula melaka & garam** - dah didih masukkan santan pekat sket n cili merah yg belah tengah - last masukkan telur yg dh di rebus **kalau rasa dh ok...xyh letak garam n gula...tp kalu x ok...blh letak siap!!!
#td br dpt resepi br dr auntie kuza for nasi…

:: SALAM AIDILFITRI ::

Image
akhirnya dpt berblog selepas menunaikan ibadat puasa saje bln pose nk sepikan diri
so dh tiba syawal kami sekeluarga ucapkan  SELAMAT HARI RAYA  tuk semua umat islam
kami
d pagi syawal 2013 thn ni turn blik kb perjalanan pun ok....pegi n balik x jammed kakak n adik pun tdo je aman baba bw kete
one big family #familyhjismail