Posts

Showing posts from September, 2012

:: Tudung AIDIJUMA ::

Image
skrg ada tudung fav baru
TUDUNG AIDIJUMA
bg peminat TUDUNG BAWAL
tertarik
sbb tgk tudung sujie pakai masa raya
igt tudung tu dia beli
skali cik long ckp tudung tu dia yg beli
sujie pinjam
tanya cik long
dia ckp beli online aidijuma punyer
hehehehe

so turn mama lak tgk2
sangkut 1
dah selamat dapat semlm


 dekat seksyen 13 jek...
ni kod 204
ni la tudung nyer
suke3 sbb bj pun bnyk lebih kurang tu gak hehehe kat kiosk dia pun ada jual tp senang beli online...kang nk g damansara lg...perghhh...ngan bawa my little princess tu huh...bercinta nnt...baik la online...byr pos pun RM6....berbaloi la skrg tgh tggu tudung design lain lak...tp menarik gak kod 205 xtau bile nk kuar online kalu ikutkan....kat kiosk kuar ari ni...hmmmmmm

:: hasil tulisan adik di blog ::

Image
dd v bhgqwfgrasw hahaha...bile godek hp...konon nk berblog...skali tgk ada entry yg save je....siap ada gmbr tu....muahahaha.....ank mama ni pun dh pandai nk jd blogger yer...adik....adik...

:: Syurga Tempatmu Sayang..... ::

al-fatihah
buat si kecil penghuni syurga
semoga damai di sana
setiap yg berlaku ada hikmahnya
buat si ibu
anggaplah ia dugaan dari Yang Maha Kuasa
DIA lebih menyayangi si kecil

jangan salahkan diri
tapi setiap yg berlaku adalah yang telah ditentukan
kite hanya mampu menurutnya

walaupun si kecil tidak sempat tuk mengenal erti dunia yg sebenar
itu tidak penting kerna
si kecil kini telah berada di sisi Allah
tempatnya di SYURGA

*hanya hati seorang ibu akan memahami perasaan seorg ibu.....*



:: adik oh adik ::

Image
al-kisah
malam td sronok sgt main
smpi dh semput
mama perasan
nafas pun kuat
suh stop main
ckp balik
"NANAK!!!"
huh
bile nak tdo
mula la mengamuk
ngan mama skali ngamuk sbb ngantuk n penat
dah la bg ubt
abis sembur muka mama
huhuhuhu
sapu vicks pun x jalan
akibatnya mama bangun lewat
tu pun baba kejut
huhuhuhu
so alang2 dh lewat
ajak baba p klinik
cian adik
baba on sbb meeting kat KLIA kul 9
klinik bukak kul 8
so sempat
kul 8 kiteorg dh terpacak dpn klinik
1st patient
muhahahaha
adik mmg xde gaya org sakit
still loncat sana sini
bile doc nk check mula la takut
1st sedut
abis tumpah
so sedut tuk 2nd time
br ok
tu pun jenuh pegang
sib baik ngan baba

mama : sape wat (buat) adik?
adik : baba wat......aba wat dik...
hhahahaha.....
baba jugak yg kene....
moga adik dpt tdo lena mlm ni

:: Ikan Siakap Kukus - Buat kali ke2 ::

Image
ni sekor ikan siakap yg dh potong dua n perap ngan sos ikan motip potong 2...kukusan kecik...huhuhuhu

ni lak sos ikan yg digunakan giler besar botol...cari yg kecik xde mau bertahun br abis so saya akn tuang bnyk2 masa perap ikan siakap tu bg cpt abis muahahahahaha

ni lak kuah dia....sbb ank2 suke sup....so kuah ni bg bnyk2...br best dlm ni ada bawang merah n putih, halia, serai n sikit sos tiram masak didih
tomato tuk hiasan
yg dh siap masak xde sebab blum sempat amik dh ngap hehehe ibu mertuaku suke :D

:: Gulai Ikan Tongkol ::

Image
semlm
baru balik dari bangi
dah puas rehat n tdo
masuk dapur
pk sana sini
tengok lauk dlm freezer
dapat idea
masak GULAI IKAN TONGKOL
yg makan dgn nasi dagang
tp kali ni wat lauk jek
nasi next time
hehehehe

RESEPI

bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia n kunyit - blender


pastu masukkan rempah kari ikan yg dh dibancuh dgn sedikit air - cam gmbr kat atas
tumiskn bahan2 ni smpi pecah minyak
pastu masukkan santan
agak2 dh mendidih
masukkan ikan tongkol
ikan tongkol ni dh direbus dgn asam keping/asam gelugur n garam
cth kalau nk buat pg esok..so mlm tu dh rebus...n pastu perap smpi nk masak pagi esok
tp air rebus tu buang la
dah masuk ikan....masak la smpi gulai tu pecah minyak
cam gmbr kat bawah
letak cili
kalu nk best...leh letak telur rebus


dah siap
ni lak rempah yg digunakan spesel import from kelate xde jual kat cni kalu pakai rempah kari biasa....rasa dia x sama sib baik umi ada bawa

:: THEPOPLOOK - Aliya Tunic ::

Image
setelah sekian lama x shopping tetibe thepoplook ada restock balik baju kain cotton dulu dh beli 1...tp design lain sket best pakai kalau panas pun rasa sejuk je lagi la kalu kuar bawa ank2
ni bj yg mama beli
dah dpt dah pun suke3 tunggu bile nak pakai hehehehe
pssst : baba...ok kan..menepati standard baba...hehehe..labuh n longgar :D

:: Kakak - Snap Picture ::

Image
kyra
abe long
dibo n bearbear
tom cat
tom cat lagi
hasil tangkapan anak dara baba
afni irdina
tetibe ada dlm Hp
huhuhuhuh

:: Air Asia Free Seat - Tunaikan janji pada kakak ::

Image
ni cite semlm tok ayah ada ckp seblum tu air asia akan wat promosi semlm masa duk surf tenet tetibe teringat so try la bukak web airasia waaaa...promosi dh start so try n error la saje sesuke cam slalu buat bile boring hahahahaha


bile dh try mesej baba tanya blh ke x nk beli sbb travel nyer xde la awal thn sgt...tp x lewat..ngam2 baba ckp " blh je...ank2 pun dh besar" YEAAAA!!!!!


masa nak beli ada call tok ayah tnya camna nk pilih pasal bag sume tu tok ayah ckp ms beli tiket ni xyah tick kat bag sume tu....nnt bile dh kompen nk pegi br la beli yg part bag n sewaktu dengannyer so kalu tetibe ada hal...xdela ralat sgt kan heheheheh btul3....so mmg dpt rege berpatutan travel for 4 person - RM220 * si adik n kakak pun rege sama yer ngan dewasa*
x sabo nak bawa kakak naik aeroplane mesti kakak suke....akhirnya dpt gak mama tunaikan janji pada ank mama.... :D
psst : tetibe teringat pasal umah...hmmm.....mintak2 masa ni hal umah dh setel...huhuhu

:: IKEA ::

Image
actually ni kali ke 2 kiteorg pegi IKEA 1st day @ ahad lepas pegi Super Home Ideas pegi dah lewat petang so org punyer la ramai sampai2 xleh nk park..sbb FULL so keluar dari damansara berenti stesen minyak fikir arah tuju baba cadangkan pegi PARADIGM MALL
so ISNIN pagi lepas bfast baru pegi ikea lagi pg pun dh masuk lunch time sib baik ada parking org still ramai sbb abe long lapar so mkn dulu nasi ayam kat area antara IPC n IKEA ok la rege dia fix price lepas isi perut umi n tok ayah wit ayh chik n cik la smpi diaorg lewat sket sbb cik la n ayh chik p scan dlu kiteorg pun keluar awal sbb singgah BSP dulu cik long n papa long nk tgk area2 ctu hehehehe
masuk je ikea adik la org yg paling sronok cari sofa duduk tu jela keje dia sepanjang jln2 ctu huhuhuhuhu kakak dh jln wit umi n tok ayh so xdela susah sgt just mama n baba jg adik jek adik yg ligat
baba suke meja ni mama suke kitchen ni
org tersangat ramai ada brg yg dh abis so beli pun x smpi RM50 wahhhhhh sgt2 bangga...sbb berjaya ka…

:: PARADIGM MALL ::

lepas dari IKEA
yg tiada arah tuju
sbb IKEA full parking
 kiteorg gerak ke PARADIGM MALL

1st time jejak
best la
bnyk benda menarik
xsempat ronda smpi abis
sbb dh penat
next time leh g lagi yer BABA

bnyk gak kedai yg jual barang2 baby
mmg menarik
ada tempat main budak
JKIDS
for weekend RM30 / person for 3 thn  ke atas
n weekdays RM20 / person for 3thn ke atas gak
compare ngan Aman Ville mama rasa aman tu lg best coz lg besar n bnyk game
yg ni cam kecik jek
lebih kurang yukids kat damansara

hmmmm.....
balik tu papa long open table kat area putra perdana
huh....

:: Mid Valley - Mickey Mouse ::

Image
ni cite sebelum entry ni
Super Home Ideas @ Mid Valley
kakak ternampak mickey
banyak
so aper lg sronok la diaorg
adik lari sana sini
dah la ada geng cousin diaorg
lg happening
huhuhuhuhu
sambil tunggu ayh chik, umi n tok ayah
duk lepak cni
tp sbb diorg lmbt sgt
kiteorg dh serbu masuk exhibition tu
so jumpe kat dlm tu jela

:: Super Home Ideas @ Mid Valley ::

Image
AHAD hari family
sbb??
cik long n family dtg from kemaman
papa long ada kursus on monday n tuesday
so lepak kat cni awl sket
plus umi n tok ayah pun ada

1st agenda
mid valley for super home ideas - renovation
gambar xsempat amik
duk kejar si kenit
huhuhuhu
pastu penat duk dukung si kenit tido
:((
next expo pegi wit baba jek...br best nk survey
this time tgk wallpaper, sofa n brg2 lain...no more KC coz dh dpt bajet
hehehehe
menarik...tp x sempat ronda abis
sempat 1 hall jek...coz nak g IKEA lak...huhuhuhu

next expo adalah PREFECT LIVING @ mid valley gak
bln NOVEMBER...jom serbu!!

:: Home - Deco - Room ::

Image
kebosanan melanda
hasilnya
bile dah surf internet
tetibe teringat perihal umah yg dah lm di tinggalkan
hmmmm
skrg ni tggu CF jela kot
sbb tgk yg lain sume dh lengkap

bile dah teringat umah
so sambil nak jamu mata ni
surf la deco2 ni
1st mama surf pasal bilik ank mama

kakak suke bilik princess macam ni
tp mama suke yg ni..simple katil 2 sbb ank mama kan 2 gegurl so bilik lg 1 leh wat bilik lain or mybe bilik boboi...hahahahaha
yg ni pun best...sgt simple...sesuai ngan bilik yg kecik comel... kalu bilik sorg 1 pun ok gak
yg ni pun cun warna lembut...
design ni mama suke...tp warna x suke...


yg ni comel....hmmmm
ok...dh abis berangan...back to realiti...samb keje....gegegege

:: Master Chef - Ezani Master Chef Malaysia ::

Image
surf2 internet
spesifik
FB
jumpe ni


EZANI  MASTER CHEF MALAYSIA


so ape lg...godek sana sini copy sana sini *salin resepi* siap!! hehehehe leh try weekend ni or bile2 weekend...yeaaaaa link web dia leh klik kat atas tu or gambar dia

:: Shopping Online - Tuppeware ::

Image
last week
surf internet
baba ckp office dia nak wat potluck
tp skrg dh x jadi
so aci x pakai alasan tu
mama beli tuppeware
hahahahaha

slalu gak bukak blog ni
sbb?
mula2 tgk pasal umah
pastu follow
ooooo br tau tuan tanah ada jual tuppeware n gymboree online from UK
if nak just emel dia
menarik
so setelah berurus niaga
maka.....
dapat la....






tada....
rege berpatutan la bg mama
nak isi aper?
hmmmm blum pk lg...sbb tujuan asal dah cancel
kalu nk
blh klik link ni
sayahappyselalu

:: Holiday @ LEGOland Malaysia ::

Image
tajuk xleh bla
sbb mama bosan
maka terjadi la tajuk tu
hahahahaha

mybe bile dh akhir thn
tetibe xdela bz sgt
kebosanan melanda
surf la internet
tertarik pada LEGOland ni
actually dh lama tau
sbb auntie ida ada bg link pasal benda ni
tunggu punya tunggu
waaaaaaaaaaaaaaaaaaa
dalam beberapa hari lagi nak buka
dolu2 berangan-angan nk ke USS
tapi x kesampaian
iyo la...sume nk kene pk
kalu berjalan sorg2...xpe...bajet sket...pk pun tuk diri sendiri
tp bile dh berFAMILY
bajet pun double triple la
huk3....so mmg x dpt la kan
berangan jela blh....sib baik berangan free
huhuhuhu

kali ni asik duk buke pasal benda alah ni lak

"waaaaa.....antik" *psst...gaya si adik bile berkata-kata*

tiket masuk agak2 gak la rege dia
adult : RM140 /person
kid : RM110/person *for 3-12*

andai kata BABA nak g THN NI....so adik FREE
just byr tuk 3 org
ANDAI KATA yerrrrrr

sile berangan-angan lagi
so ari ni entry penuh ngan angan2
muahahahahaha

total for kami 1 family tiket : RM390
ni kalu ank 2....kalu ank ad…

:: Angkat Tangan ::

Image
hmmm
benda ni senang jek
x susah sgt pun
just ANGKAT TANGAN

ape yg baba ajar mama
masa bawa kereta
bile kite nak masuk sesuatu simpang...atau lorong...
kalau keadaan sgt sesak
jammed
angkat tangan....tanda kite minta tuk masuk jalan or lorong tu....
kekadang org nak marah...tp bile nmpk kite angkat tangan
org akan bg kite jalan...xde nak marah pun
bukan susah sgt pun
xyah la nk berlagak....
ooo...aku boleh potong line ni...cilok sana sini
kan lg best kalu kite berbudi

mama dah buat
bnyk kali
xde pun kene HON
sbb kite dh bg signal

sama cam kite nk melintas
angkat tangan
as simple as dat....
cuma nak or xnk je kite buat
xrugi ape2 pun

-sekian entry merapu-

:: Something in my bag ::

Image
seperti biasa
smpi tempat keje
lebih tepat
sampai tempat duduk mama
1st yg mama akan buat
charge hp * sbb biasa hp akan kong*
duduk
buke bag lappy
skali...


ha....ape tuuuu??? .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



baju aleesya
hahahahaha nk marah pun yer gak nak gelak pun yer gak mama tau je sape yg letak ADIK!!!! sbb semlm dia duk main bag mama ni huhuhuhuh...adik2.... budak yg mama rindu....huhuhuhuhu

:: Nasi Dagang ::

xde gambar
sbb xcited makan
sampai lupe nk amik gmbr
dapat makan nasi dagang lagi skali
spesel delivery from tok ayah n ummi
makan sampai perut membesar
muahahahahaha
adik n kakak pun makan
igt diaorg x suke
tgk adik makan je..kakak lg la...menambah
hehehehe

pesan gak beras nasi dagang ni
sbb kat cni mmg xde
spesel d kelate sahaja
so weekend ni leh try masak
xsabo nyer.....
hehehe
resepi dah amik ngan makcik
baba pun suke...

ari ni kakak g JB
ikut ummi n tok ayah g setel pasal tanah kat sana
bukan main sronok lg nk g jalan
huh...

psst : baba ckp tart nenas yg dia bawa dah selamat abis kat opis...sume org ckp sedap....tqvm kak ita for da resepi...mmg da best la....bile la ank buah nk dtg amik lg 1 balang ni..kang ada gak yg mkn smpi abis...igt nk wat lg tart ni...tp bhn dh abis...so...tggu la raya aji lak...kalu RAJIN...muahahahahaha

:: Ikan Siakap Kukus ::

Image
ari tu masa g tesco puchong
baba ada beli ikan siakap
murahhhh
so mama cadang masak ikan siakap kukus
baba pun suke makan kukus berbanding sweet sour or tiga rasa
godek2
cari2
jumpe la resepi
setelah dicampur aduk resepi
maka terhasil la....tada....


Ikan Siakap Kukus versi Mama
kuah dia kasi bnyk hehehehe sbb tau nnt ada tukang hirupnyer lgpun kakak n adik x mkn sgt ikan yg duk makan kuah dia jek ngan nasi tapi mama ada letak isi ikan sket2 sian lak tgk mkn ns kosong adik siap mintak lg nak2...sup2 hehehehe
baba ckp sedap jimat2...kalu beli kat kedai leh makan 3 ekor ikan hehehe
RESEPI IKAN SIAKAP KUKUS versi MUDAH
bawang merah, bawang putih, halia, cili merah, serai sos tiram, limau nipis dan air masukkan skali...masak smpi didih... sambil tunggu tu perap la ikan ngan sos ikan dalam 2-3 sudu pas dah perap dalam 15min....kukus ikan sampai separuh masak pastu amik yang masak kuah tadi...campur dgn ikan yg dikukus separuh masak kukus lg smpi betul2 masak nak hidang br letak tomato xde …

:: DR in da house ::

Image
cerita sebelum raya
masa bulan pose
misi mencari sandel raya
*saya xleh pakai kasut tinggi...cukup sekadar sandle or selipar...nnt sakit betis sampai lutut*

pusing2 di ioi mall
ari khamis
org lain dh balik kg
sy masih mencari
sambil tunggu auntie ida
antara hush puppies n dr. cardin
kompen la murah dr.cardin
rege pun double
design lebih kurang
kerna difikirkan saya ni bkn org kaya
so amik yg mana berpatutan
sementara auntie ida duk belek2 handbag
mama belek2 la selipar n sandle
yeaaa
jumpe

'kasut' raya saya.... wpun org akn ckp...."camni jek" lantak ah...janji saya HAPPY!!!!!

:: Conflake Choclate or Biskut Cluster ::

Image
ni salah satu biskut atau kuih raya yg mama buat masa bln ramadhan
simple dan senang
buat masa sebelum kuar p shopping
hehehe

mula...cairkan coklat masakan dgn kaedah double boiler
sampai jadi camni

coklat masakan yg dah di cairkan
pastu masukkan sedikit demi sedikt dalam campuran conflake n badam cincang ada tu letak kismis...tp mama x suke...so xletak
cornflake bercampur dalam cincang
gaul sebati coklat n campuran cornflake tadi amik sudu...letak dalam cup kecik2 jadi camni
siap!!
biarkan dia sejuk....kat atas tu ada org letak coklat masakan warna putih...mama letak coklat rice warna warni jek...guna aper yg ada
siap masuk balang n tuk bawa balik kg....
senang kan??