Posts

Showing posts from March, 2013

:: HomeSweetHome - KC or Kitchen Cabinet ::

Image
akhirnya dapur impian telah siap 100% TQ very much to baba sbb sediakn dapur tuk kami (mama, kakak n adik) wpun x besar cam umah org lain tp blh la tuk kami bertiga main masak2 yer kalu berbanding ngan umah sewa dulu ni kire dah double triple luasnya hehehehehe :D
tunggu bajet lebih....dlm masa beberapa thn or bile microwave n peti sejuk dh meragam leh la tukar muahahahaha angan2 perlu ada :D

skrg x yah nak kuar masuk kotak lg dah for oven hahahaha yeaahhh...tu yg mama suke nnt nk try wat ayam golek lak....masih dlm proses...sabo yer baba
cubaan pertama panaskan sup kakak yg masak semlm pastu goreng telur for kakak sbb mama n baba xmkn mlm diet konon....tp melantak gak :D
cost for KC ni kami dpt special price kompen la....nama pun abg ipar yg buat sah2 dia bg rege adik beradik kat baba but mama ada tnya if kengkwn yg berminat nak wat camni total RM6500 x termasuk table top n aksesori oooo....gmbr bawah lupe snap ada rak pinggan 2 saiz dia yg besar 2 pintu bawah kat ujung tu yg ada cere…

:: HomeSweet Home - Berhujung Minggu ::

Image
cite d hujung minggu br nk update kekangan masa jumaat mlm sabtu umi, tok ayh, sujie n kyo dtg umah saje je nak melawat...hehehehe kakak n adik sronok la sabtu mama keje separuh hari baba plan nak ngecat terpaksa tangguh sbb sabtu xde plan ke mana2 so balik keje mama singgah HERO beli brg nak wat BUTTER CHEESE CAKE so petang lepas diaorg segar bugar br bangun tdo dua2 masuk dapur wit mama jom kite sepahkan dapur buat punyer buat part nk bakar sket punyer lama siap diaorg dh mandi....pun still kek x masak SBB???? masa nk beli brg tu lupe lak loyang kek xde hahahahaha so mama just pakai periuk muahahahahaha gile tebal kek tu kompen x jadi muahahahaha siap kakak ckp " xnk la bawak p school...xsedap" muahahahahah kecik ati mama kakak huhuhuhu tp xpe...cekalkan ati nnt nk wat lagi
so ahad pun mmg xde plan gak owwhhh...umi n tok ayh n sujie dh balik tgh hari sabtu tu sejak 2 menjak ni mama beli kolam asik nak mandi jek kerja diaorg ni huhuhuhu so pg tu dh berendam
adik....mkn meg…

:: IKEA - IKEA FAMILY CARD ::

Image
kad ni mula2 buat masa pegi ngan baba sbb masa ni nk shopping sakan so mcm rugi jela if x buat kan kat bawah siap beratur lg org nak buat naik atas KOSONG hehehehe
ni la kad nyer kat atas tu ada tulis "TEMPORARY CARD" sbb.... sile bc bawah tu lak hehehehe kene berbelanja a.k.a shopping @ IKEA minimumRM200 dlm masa setahun tuk dptkan  PERMANENT MEMBERSHIP
sbb kami dh bershopping secara berhemah ari tu so masa tu mmg dh layak pun dpt permanent card tp kene tunggu dia pos la so x sampai sebulan mama dh dpt card dia
suke3
masa shopping ngan auntie ida kat sini http://blinkblinkbuzz.blogspot.com/2013/03/tips-ikea-cara-bershopping.html still pakai yg sementara punya kelmarin dpt surat from IKEA yeaaaa

lepas ni leh cont shopping secara berhemah lg :D


:: Houz Depot - Shopping!!!! ::

Image
tempat kedua selepas IKEA sambungan dari sini http://blinkblinkbuzz.blogspot.com/2013/03/tips-ikea-cara-bershopping.html mama suke gak pegi cni terutama bile sale
sale CNY tp still ada masa kiteorg pegi tu but now mama x pasti kalu ikut katalog ni xde tarikh dpt katalog ni masa baba g ctu beli rak tuk toiletries
so mama usha dlu katam kan dlu pastu br pegi

benda dalam target mama n berjaya beli sebijik cam dlm gmbr set cadar for adik yg warna merah belah kiri tu RM89++ murah kan siap comforter set tau
nk usha yg disney ni tp giler mhl...comforter set RM250++ so cancel tunggu tesco wat sale lg br beli...murah sket so mama beli set cadar xde comforter kat kakak RM30
auntie ida pun shopping sakan gak dah penat  balik umah masa ni la melencong smpi masuk USJ hehehehe
yg ni lupe nk usha so baba if pegi ZERO LOT sile beli yer!!!!

:: TIPS - IKEA - Cara 'Bershopping' ::

Image
ni beberapa minggu lepas punya br ada masa tuk update plan nak ke IKEA tanpa SUAMI 1st time ni but bkn sy yg drive  auntie ida huh.....wpun masa balik leh slh jln tp TQ to MR GARMIN 
ok kami ada sket tips for mereka2 yg nak shopping @ IKEA
sblm pegi...sile bukak web IKEA


pastikan barang2 yg ingin anda beli ni mama bg contoh nak beli kerusi kat bawah ni

dah select scroll bawah ada nmpk "Add Shopping list" klik ctu
cam kat atas ni so kat cni kite leh pilih brape unit kite nak n colour apa

gmbr atas ni detail dia siap ada total skali ek
if kite nak add lg brg just g kat "PRODUCT" pilih lagi brg kite nak cth cam bawah ni
kategori brg2
mama pilih yg ni so bile add lagi jadi cam bawah ni

kite leh tgk total dia ada brape so kite leh bajet sblm pegi bajet brape perlu kite blanjer nnt actually view pakai pc lg best pas dah list sile print coz nnt dia akn bgtau kite brg yg kite nak tu ada kat store or x siap bgtau lg brg tu kat market hall or rak n section brape senang kan …

:: Dataran Putrajaya - Main Basikal ::

Image
bersambung dari sini http://blinkblinkbuzz.blogspot.com/2013/03/family-happy-weekend.html
sbb siang baba keje so mlm je kami dpt kuar bawa 2 beradik ni hepi2 naik basikal baru diaorg
sronok kayuh...penat park tepi  duk lepak2 sambil mkn n minum
sambung kayuh balik adik kayuh 1 round dah cukup pastu penat kakak dh pandai kayuh...so xde mslh cuma ada sesi merajuk sbb.... dataran putrajaya skrg ni dh x best  ada org jual2 sama cam kat i-city tu huh....mmg x puas ati tul la sbb patut tmpt lepak2 ni jd tempt beli2 lak mama rasa dlu lg syok....org pun rmai....sbb mcm2 siaorg leh buat ni dh x ramai mybe org tkut nk dtg tkut ank diaorg nak beli2 sume tu sedangkan masing2 dtg nak hepi mmg x puas ati la nape pihak perbadanan putrajya benarkan so lepas ni kene cr pot lepak lain lak

:: Family - Happy Weekend ::

Image
khamis, jumaat n sabtu ada tetamu from KEMAMAN kakak hepi smpi x g school lg huhuhu dh bnyk ari kakak x g ni bnyk gak homework cik long n family smpi kat BSP dh mlm dgn line hp yg malu2 kucing ni agak susah gak la sib baik msg xde nak malu2 sgt dlm kul 10 ke 11 lebih kot diaorg smpi atas urusan papa long nk wat visa p ARAB  SAUDI oooo...pasti leh pesan jubah kat cik long ek hehehehe kul 1 pg br la masuk tdo masing2 mama lak lewat p keje sbb hp kong...so alarm pun kong huhuhuhuhuhu
balik keje terus kemas umah sbb diaorg dh xde duk lepak bangi coz cik long tinggal ank2 nya d sana suh umi n tok ayh jg sementara diaorg p berurusan n amik ayh chik balik dr KK so sume gerak dari bangi dtg umah kami adik lak cari2 kakak yg x balik2 mama masak ape yg sempat...pastu baba beli bungkus...topup sket mlm yg meriah
esoknya baba keje sbb KLIA 2 nk kene siap bln 5 ni bnyk lg yg x setel so baba keje cik long pun dh nk balik coz ahad papa long ada meeting aikkk...nk g arab saudi pun meeting lg heheheh…

:: Home Sweet Home - Jom main Masak2 wit ank2 dara ::

Image
sronok sbb dh hampir2 berjaya hehehehe
dari yg ni


betukarrrrr . . . . . . . . . . . . . . . . . .
tada........... saya sgt2 hepi TQVM baba coz ni la ruang main masak2 mama wit ank2 dara nnt siap dh boleh plan nk wat biskut raya nnt muahahahahahah wpun br 90% siap ok la *sile abaikan brg bersepah....x sempat kemas* sbb bile kemas...sepah balik bile diaorg nk dtg pasang KC so tunggu betul2 siap br kite kemas cun2 ek dapur idaman ku hehehehe kenapa merah n hitam sbb mama nk hitam tp baba ckp merah cun so mama rase merah pun cun sbb if letak hitam sume gelap nnt sempit so jadi la camtu skali lg TQVM baba tuk KC ni.....kami syg.....BABA!!!!!

:: Home Sweet Home - BABY!!! ::

Image
semlm
lepas mkn mlm
lepak2 tgk TV
tgk2 baba xde
dh abis 1 cite
mama kerah diaorg masuk tdo
seperti biasa
adik yg agresif
cpt2 amik botol susu naik atas
last...mama...sbb tutup sume2 n kemas2 sket
naik atas
tgk dlm bilik diaorg xde
rupenyer2 masing2 kusyuk ngadap PC ngan baba
oooo....patut la baba x lepak td
pasang pc kat atas

adik
bkn main sronok lg diaorg ni
tgk gmbr2 lama masing2
yg si adik lak...siap ckp bby lg
kakak lg la lawak
tgk gmbr bby dia
blh lak dia ckp tu bby humairah
sabo jela
bile gmbr kakak yg umo baya adik
adik lak ckp tu dia
hehehehehe
bile tgk balik gmbr adik masa bby ngan skrg
bnyk beza
tp gmbr kakak mmg xde beza
hmmmmm
dah besar2 ank mama
kakak lg 2 thn nak darjah 1
adik lak tahun dpn mybe masuk tadika
cptnyer masa berlalu kan....

*mama doakan ank2 mama membesar jd ank yg solehah*

:: Family - Jalan2 ngan Umi ::

Image
weekend kami kuar dh lewat sbb tunggu org dtg repair bilik air pastu destinasi ke puchong avenue nak amik quotation KC pastu tiada arah tuju mama ajak baba ke tesco
kami
muka hepi sbb dpt p jalan *sile abaikan muka tembam kami ank beranak yer* tujuan nak bawa umi n kakak jenjlan jek boring dh duk umah kan pas p tesco baba ckp leh la p uptown kat s.alam tapi ronda dlm tesco pun kakak dh penat so cancel

2 bdk yg sronok mkn big apple
umi n cucunya.....
mlm tu kami mkn kat LOKAS MAKANA mlm tu gak adik demam esoknya lak mama n umi sakit perot cirit birit huhuhuhuhu

:: Mama - Game BEST!!!! ::

Image
bile sy bosan bile saya boring saya buke hp terus touch sana sini akhirnya saya kusyuk main dh mmg sy ratu game hehehehehe but ni la salah 1 fav game saya dlm hp siap dr fasa new york smpi ke rio skrg ni ke ROME pasni kite nk p mana lak ek
ni la game tu ank n mak sama2 hantu game kekdg berebut sib baik hobi kami sama kan  :D
*xde mood nk update blog...bnyk nk cite...pasal g ikea n houz depot...tp ada msa nnt sy cite...skrg sy nak main game*

:: KAKAK - Pendaftaran untuk TAHUN 1 bg sesi 2014 & 2015 ::

Image
semlm tgk kat instagram kawan mama ada artikel ni
auntie syira yg post so mama pun msg2 baba tanya
ni msg2 kami mlm tu bincang lagi sbb area mama keje mmg bnyk sekolah tp kalau blh mmg mama nak 1 sesi jek sbb petang kakak leh sekolah agama kat masjid blkg ni senang perancangan masa panjang kan  :D
so today...pepg lagi mama dh bukak web tu daftar kakak last skali

ni la hasilnya sbb area umah kami xde sekolah lagi so kakak akan sekolah kat area tempt keje mama senang nnt mama handle lmbt lg pun 2015 tp leh rasa cam kejap je kan hehehehe....camna la nnt ek hmmmmm......
oh...kawan mama pun daftar ank dia gak auntie nad a.k.a mama zakwan n nayli leh la kakak afni n abg zakwan sekolah sesama nnt :D