Posts

Showing posts from September, 2014

:: Nasi Kak Wok @ Bandar Saujana Putra ::

Image
cite dah lama biasa la...br ada mood nk story aktiviti hari cuti baba ajak bfast luar so pusing2 are taman umah je cukup kes malas nak lalu tol
ari tu ada bc kat fb area BSP ni ada org jual nasi kak wok penah cite kat sini http://blinkblinkbuzz.blogspot.com/2014/06/makan-nasi-jj-ttdi-jaya-or-nasi-kak-wok.html so kali ni kiteorg try versi BSP lak

ni kedainya deretan kedai depan...dekat burgerbyte kalau mlm diaorg wat steamboat x silap restoran nelayan kot
masa kiteorg dtg ni xde org pun biasa la...br2 kan
yum3.... beza dgn yg Nasi JJ (Nasi Kak Wok ) @ TTDI Jaya tu
kat cni nasi dia bnyk....lauk pun bnyk...so mmg best cuma....kuah dia x pekat sgt....pastu aym goreng dia rasa cam biasa je....x sesedap nasi jj tula yg lain okeh so kalau agak2 ngidam tu...blh la p mkn...xyah jauh2 dh
baba mesti suke...xsusah nk balik klate cari nasi kak wok....hahahahahaha

:: RESEPI - Puding Karamel ::

Image
weekend xde aktiviti nak buat so kite isi masa dengan mencari resepi dapat dari kawan duk borak kat whatsapp skali ada membe post gmbr mintak resepi hehehehe

RESEPI :
8 tbs gula 2 tbs air 8 biji telur 1 tin susu cair 1tsp esen vanila
CARA-CARA : 1. Panaskan gula denga air dalam loyang dgn api kecil sehingga keperangan...ratakan d permukaan loyang dan ketepikan 2. Panaskan periuk kukus dgn ape sederhana 3. Whisk dalam mangkuk telur, susu cair dan esen vanila sehingga sebati....x perlu kacau beria...agak2 sebati je 4. Isikan campuran dalam mangkuk tadi ke dalam loyang dan kukus selama lebih kurang 40 minit atau sehingga masak 5. Biarkan sejuk barulah terbalikkan puding tadi 6. Boleh terus mkn or simpan dalam peti sejuk....sbb mkn sejuk2 pun sedap
SIAP!!!

tada...... yum3....
SELAMAT MENCUBA!!!!!

:: Barbies Day Out My @ Mid Valley Megamall ::

Image
all about barbie demi memenuhi hasrat ank2 dara mama
al kisah....xde plan pun nk kuar hari malaysia kengkonon lepak2 kat umah bukak fb hmmmm.... tunjuk kat baba ada barbie @ mid valley tp mama fikir mesti jammed sbb dh ptg...susah kot nak dpt parking tp baba ajak gak pegi hmmmm tukang bawa jln sanggup...mama on jela siap2 kan diaorg sbb x tdo tgh hari tu...diaorg bantai tido dlm kete dlm kul 2.30 camtu kiteorg gerak smpi cna kul 3.30...jammed sket parking A & B full tp baba try masuk gak skali...bnyakkkk kosong rezeki kami...hehehe
terus masuk AEON.....
dari atas smpi bawa BARBIE hehehehe

ni sementara tunggu kul 4...'barbie' keluar


yeahhh...dh kuar pun
Q yg pjggggggg
dua beradik dh x sabo2

seronok yerrrr
sebenarnya mama pun nak...tp...xpela....hahahahaha
rumah idaman.....sori yer nak....mama buat nnt pakai kotak je...nak beli cam x berbaloi kot.... hehehehe
ni la kolam yg berjaya di rembat oleh adik smpi2 yg ni dia amik huhuhuhuhu suke pau mama kan
kakak pulak nak barbie …

:: Barbie In da House ::

Image
my little baby boo dah pandai ber 'barbie' skrg ni huhuhu pokai mak nyer tp demi ank....

org cbuk nak beli bateri hp dia pun cbuk la nak kete barbie dia tu hari2 tgk u tube duk tunjuk kete skali kete yg tu xde so mama beli la yg safari senyum sakan ank dara sorg ni guna voucher jusco RM30 pastu tolak 10% diskaun so byr dlm rm70++ jela
dua belakang

dua depan
si kakak lak mintak play dough

habis sepah dapur....huhuhuhu kengkonon wat cupcake cam mama hehehe ni mmg btul2 protege mama ni


main sama2 yer jgn gaduh2



:: Puding Roti Karemel ::

Image
roti xpired xtau nak buatpe so meh kite try resepi baru
ni la hasilnya...hehehe
resepi dia simple jek
6 sudu besar gula 6 kpg roti 1 tin susu cair 4 biji telur 2 sudu kecil esen vanila 1/4 air suam
cara2 :
1. carik2 roti kecil2....rendam dgn susu cair lebih kurang 15 minit 2. gula letak dalam loyang *mama guna saiz 7 inci* panaskan sehingga jadi coklat2 sket....guna api perlahan....ratakan 3. guna blender je....masukkan telur, esen vanila, roti yg di rendam tadi, air suam....blend smpi hancur 4. loyang tadi letak dlm pengukus.....pastu tuang bhn2 dlm blender td ke dlm loyang 5. kukus dgn api sederhana lebih kurang 30 minit 6. lepas kukus....angkat loyang keluar dr pengukus....sejukkan....dah sejuk br blh terbalikkan.....

dah siap!!!!
lelehan karemel xde sbb roti dh serap...ni yg mlm td punyer...hehehehe
SELAMAT MENCUBA!!!!

:: Syukur......alhamdulillah..... ::

Image
hari tu dpt emel exam penguasa kastam online 1st time buat online ni
gigih mama study pastu baca...baca....baca....baca.... x berapa nak masuk dlm otak huhuhuhu
masa mula buat tu stress gak cam server asik slow jek asik2 kene restart web tp dpt gak jawab sampai abis dlm emel ckp tamat 10.55pg lunch time br setel sian baba kene masak for lunch tq baba

10 hb tu tergerak ati nk check web spa skali gagal daaaaa tp ada peluang kedua semlm tuk jwb exam
exam semlm tepat jam 8mlm start sistem pun ok...xde wat perangai lancar je on time exam abis sempat la dinner sblm xam
pastu pg td check web spa
tada......

*sile pusing kepala anda*
akhirnya......setelah berkali-kali jawab exam asik gagal je smpi 1 tahap dh putus asa pastu ada balik semangat huh..... LULUS
so skrg tunggu la diaorg panggil x tuk interview
ari ni mood senyum smpi tinge *xkesah la org nk ckp "ala....exam je kot"....hahahah...biarkan mereka dgn kata2 mereka...janji sy hepi ;)

:: Edisi update blog secara pukal ::

Image
dah lama raya berlalu baru ada mood nk update blog xkesah lmbt or cpt nk gak letak gmbr raya


homesweethome hehehe
odw p beraya
@ sg.besar sek rendah baba nak jugakkkk hahahahaha
@ umah umi n tok ayh wit kazen
 pas balik sg.besar hari raya ke 3 gerak balik klate lak cik long wat akikah si chad yg tembam hahahahah
ni la ank2 hj ismail n hjh rugaiah  sekian cerita d hari raya
dah setel beraya kat kg masing masa tuk beraya kat umah n makcik2 kat kl lak x lupe gak umah kengkwn hehehehe
ni umah nek ma
ni umah ex-ukm sambil tgk org dlm pantang hehehehe geram je tgk bby zara
ni masa umah kazen dah nk balik
nama pun raya sesi mkn2 mesti ada thn ni wat simple2 je sempat jemput kengkwn yg duk berwasap

ni edisi x d rancang tetibe kwn2 ckp nk dtg beraya masak jela ape yg ada....kata x plan kan


yg ni lak versi jemput sedara mara mlm seblm tu part jiran2 last minute plan selit2 la kengkwn