:: RESEPI - Wade Kepeng or Wadai Kipeng ::

alhamdulillah
walaupun blik keje kul 5
sempat gak masak tuk berbuke

baba request kari kepala ikan
so tuk pemanis mulut
mama try buat makanan banjar

WADE KEPENG @ WADAI KIPENG


RESEPI :

BAHAN *tuk biji2 tu :
2 cawan tepung pulut
1 cawan air
garam secubit

CARA :
* satukan bhn kat atas...uli sampai jadi doh
pastu gentelkan bulat
* panaskan air dalam periuk....sehingga mendidih
masukkan ketul2 tu...kalau dah timbul...maknanya dah boleh angkat
asingkan


KUAH :

* santan + gula merah (tp sy pakai gula pasir je sbb xde gula merah) + garam sket + daun pandan + sagu
* satukan dan kacau.......kalau pekat...masukkan sikit air....kire agak2 la
* pastu masukkan ketul2 tadi...masak sampai sagu masak

SIAP!!!!!


baba ckp sedap
adik n kakak pun sama
adik suke kuah jek
hehehehe
licin masa buke n sahur
hehehehe ;)


Comments

Popular posts from this blog

:: MELAKA - PERUBATAN TRADISIONAL BATU KARANG @ DURIAN TUNGGAL ::

:: SHOPPING - TILE MURAH @ KAJANG ::

:: SHOPPING - TILE MURAH ::