:: weekend - rendang ayam ::

baba dah lama suh mama blaja masak rendang ayam
akhirnya tercapai gak hasrat baba tuk merasa rendang masakan isteri
cewahhh....hehehe
sori gambo xde...sbb lepas masak sibuk p cari brg nk wat biskut
ok...resepi sgt2 mudah dan simple
mama suke
sbb sume main campak jek
ayah chik pun cakap sedap
ohh...ayah chik dah balik dari offshore
makin kurus je tgk...tp xpe...poket penuh....leh afni & aira pau sket raya nnt
ok..samb cite asal
ayah chik cakap sedap, igt beli kat kedai
baba pun cakap sedap gak....tuk 1st time percubaan
sgt2 berjaya
muahahaha *edisi angkat bakul sendri ek*
nenek pun cakap sedap
TAPI.......
hahahahha
PEDAS GILERRRRRRR
wpun pedas sbb sedap...diaorg siap tambah lg
baba dah macam mandi mama tengok...tahan pedas
hehehehehehe
ni ada resepi nyer
meh kite masak sama2 ek

RENDANG AYAM CIYOS - cik rus-

BAHAN2:

1 ekor ayam / 1 kilo daging
bhn2 kat bwh ni kisar ek
60 biji cili kering (*haa...sbb tu pedas...so pepandai la korg agak2 ek*)
2 inci halia
2 inci lengkuas
12 ulas bwg merah
6 ulas bwg putih
20 gram belacan
5 batang serai
1 biji kelapa (santan 4 gelas) *yg ni dah x kisar tau
20 gram asam jawa
garam n gula secukup rasa
daun kunyit potong halus
air panas

CARA2:

1. Masukkan bahan yg dikisar, santan, ayam, gula n garam dalam kuali....masak hingga mendidih dan naik minyak.....kire sampai pecah minyak la
2. Bile dah agak kering, masukkan asam jawa, daun kunyit n air panas
3. Masak la sampai kering...siap!

tp mama xde la wat smpi 1 ekor ayam
kire x sampai separuh pun...tuk percubaan...tp alhamdulillah...licin...hehehe...
resepi ni x pakai kerisik...tp rasa pun dah ok...cuma makcik mama ckp dia pelik sbb ada letak belacan...hehehe.

SELAMAT MENCUBA!!!
kredit tuk empunyer resepi yg asal n kwn opis baba

Comments

Popular posts from this blog

:: MELAKA - PERUBATAN TRADISIONAL BATU KARANG @ DURIAN TUNGGAL ::

:: SHOPPING - TILE MURAH @ KAJANG ::

:: SHOPPING - TILE MURAH ::