:: Rumah - Tips Masuk Rumah Baru ::


skrg ni pala otak tgh poning
fikir pasal amali sabtu ni
sbb dah xleh nk pk
terfikir lak benda lain
tgk2....surf tenet
cari pasal RUMAH
so jumpa tips ni
bagi nak masuk umah baru
meh baca....

tips ni more pada check umah la....actuallly sgt2 bagus.....

Benda yg perlu ada :
1. Masking tape - utk... kalau ader retak ke, terus lekat dan tanda..
2. Marker Pen - merah.....senang nampak tulis nombor
3. Kertas A4 - tulis kan senarai defect tu dengan nombor dan lokasi sekali... nanti senang nak cari...

Check pertama :

AIR
===
1. Pastikan semua meter air ada... semua kepala paip, shower tu dan benda² yang sewaktu dengannya ada...
2. Tutup semua kepala paip... pastikan sambungan betul takder, yang tercabut/longgar...
3. Buka air kat meter... biar air masuk tangki sampai penuh... Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu...
4. Bila air dah penuh dalam tangki.... bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tak... paip bocor sebelum sampai ke tangki..
5. Check air kat semua bilik air... test satu persatu....ni kene rajin laaaa
6. Drain pipe untuk aircond... kena test masukkan air, takut tersumbat atau kena tipu.. paip tak sambung setakat gimmick jer..
7. Mangkuk tandas kena test juga... kalau air tak lancar, mesti diaorg dah buang lebihan simen kat dalam tu...


ELEKTRIK
=======
1. On kan main suis... kemudian on kan suis yg kecik & banyak tu satu persatu...
2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester tuk tau mana satu yang problem..
3. Test semua suis kat rumah tu, pastikan tiada yang ketat atau tak leh nak tekan...
4. Ketuk kat tepi semua soket/suis.. pastikan dah simen tepi tu.. takut ada ruang kosong, next time mudah pecah..


TILES
====
1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar...
2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...
3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...


PINTU & KUNCI
===========
1. Tukar semua kunci depan dan belakang...sebab keselamatan, maybe dah diduplicate..
2. Tukar pintu belakang, pintu plywood tu tak leh caya... guna kunci yang ok skit.. double lock & dead lock..
3. Kalau tak tukar main gate, make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu...
4. Pintu kat pagar belakang tu kena kunci, pasang padlock yang weatherproof... jgn simpan tangga kat belakang rumah...
5. Sliding door... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang...letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak drp luar...
6. Gunakan padlock yang berkualiti, bukan pasar malam punya... nanti rosak haru pulak tak boleh buka..
7. Padlock yang baik seperti ABUS & ABLOY mahal sgt.. guna kan YALE, SOLEX atau setara pun ok..


GRILL
==============
1. Design ikut budget.. tapi mesti yang agak kukuh, sebab ada design yang guna besi halus jer, mudah dipotong nanti..
2. Kunci mesti double lock.. boleh tambah selak atau kunci daripada dalam...
3. Telinga ker apa.. untuk pasang padlock tu mesti kukuh kat joint dia.. kat situ yang paling tak secure, guna tukul jer dah tercabut...
4. Mounting ke dinding, terutama tingkap mesti kuat.. skru mesti cukup kuat, kalau boleh guna besu yang ditanam dan weld ke tingkap..
5. Kalau guna grill yang boleh dibuka/safety tu.. pastikan tak boleh dibuka drp luar... nanti mudah perompak pecah cermin dan buka..


BUMBUNG
=============
1. Kalau boleh naik ler atas tu, try tengok apa yang ada... mana ler tau ada benda asing atau defect kat situ...
2. Time hujan lebat, atau hujan.. tunggu dalam rumah atau check kat siling.. selalu time hujan lebat jer bocor atap tu..
3. pastikan tiada atap concrete tu yang retak atau pecah atau sumbing.. minta depa replace segera...
4. Kalau boleh masuk atas siling, sambil tengok tangki air.. tengok sekali joint kayu yang support bumbung tu..
5. Pastikan kayu tu elok keadaannya dan sambungan betul... bukat kayu terpakai/rosak atau yang disambung-sambung...
6. Pastikan dinding memisahkan rumah sebelah proper keadaannya, tiada lubang dan tiada retakan...

*pasal roofing mama dah x risau sbb dah ada roofer man kat umah...hik3...

TANGKI AIR
=========
1. Kena naik atas siling, baru boleh check tangki air... yang penting tengok kekuatan support/penyokong kedudukan dia..
2. Tengok kat dalam tu, takut ada benda asing... masa install depa pakai letak jer.. bersihkan tangki air daripada kekotoran/batu/pasir...
3. Kalau ada plan nak install Outdoor filter, depa akan servis bersihkan tangki air sekali.. so, minta pakar yang settelkan...
4. Paip limpah tu kena check juga, kalu pelampung rosak, air tu pegi mana...
5. Nak lagi best, pasang air kat meter... pastu check air masuk kat tangki, baru tau camner tangki tu function...

sekian.....
kredit tuk org yg buat benda ni...sgt2 bagus

Comments

Popular posts from this blog

:: SHOPPING - TILE MURAH ::

:: HOME - SURVEY - HOUSES OF LIGHTING PUCHONG ::

:: Tewah - Tempah Langsir for Living ::