:: Masak - Laksam Kelantan ::
kali ni lak try laksam
kuah baba ckp sedap
tp mama rasa cam something wrong la
hhehehe
laksam lak...1st time buat lembik
2nd time buat ok...yeaaaaaa
but kuah dia mama rasa dh tau mana silap
heheheh
Resepi Laksam
* for laksam :
- 3 cup tepung beras, 1/2 cup tepung gandum, 1 sudu tepung ubi, air n sikit minyak, 4 cup air...gaul skali
- sblm tu panaskan kukus smpi air didih.....letak tutup periuk...pastu letak atas tutup periuk
- kukus dlm 6 minit...pastu biar sejuk kejap n gulung
- ulang smpi abis
* for kuah :
- ikan sardin rebus amik isi, bawang merah, bawang putih sket, halia sket, lada itam sket blend semua...blend ngan air yg kite rebus ikan td
- masuk dlm periuk dgn santan n asam keping...kacau smpi masak
siap!!
ulam leh la letak kcg panjang, timun, dll....
Comments