:: MASAK - Kerutuk Daging ::
hasil dari daging korban balik kg sg.besar hari tu
hasil baba g tolong org kat masjid
dapat la masak2 sket
masa kat kg cik mon dah buat sup tulang n sup urat keting
mama makan sup tulang jek
hehehe
so daging yg lebih tu bw balik puchong
1st time mama try buat
sbb x balik kg
so teringin sgt nk mkn
n tetibe teringat ada rempah kerutuk
yg pesan kat umi dulu tu
CARA-CARA
1. Blender bawang merah, bawang putih n halia. Tuang dalam mangkuk, campurkan dengan rempah kerutuk.
2. Panaskan minyak....dan tumis kakah kasar *bhs org kelate yer*....apa tu???
hasil baba g tolong org kat masjid
dapat la masak2 sket
masa kat kg cik mon dah buat sup tulang n sup urat keting
mama makan sup tulang jek
hehehe
so daging yg lebih tu bw balik puchong
1st time mama try buat
sbb x balik kg
so teringin sgt nk mkn
n tetibe teringat ada rempah kerutuk
yg pesan kat umi dulu tu
yg ni ha....kat link INI
ikut resepi umi
sbb masa buat ni sambil masa....sambil call umi
hehehehe
hasilnya....
tada....mmg gelap.....
tp baba ckp sedap
so mama ada bawa g sekolah sket
n diaorg pun suke....so puas ati sbb 1st time masak jadi
*kalu x jadi kompen xnk buat dh...hahahaha*
RESEPI KERUTUK DAGING
3-4 biji bawang merah *sy guna yg besar*
3-4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu rempah kerutuk
daging * hiris besar2....tp sbb tebal...so kene potong sket2...tp jgn bg putus*
kulit kayu manis
bunga cengkih
bunga lawang
buah pegaga
asam jawa
nise
santan
garam
gula
air
*tu je bhn2 dia*
CARA-CARA
1. Blender bawang merah, bawang putih n halia. Tuang dalam mangkuk, campurkan dengan rempah kerutuk.
2. Panaskan minyak....dan tumis kakah kasar *bhs org kelate yer*....apa tu???
ni ha bendanyer 'kakah kasar' tu...bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang n biji pegaga
yg ni sy beli kat kedai...yg dh siap 1 paket...senang
3. dah naik bau...leh la masukkan benda yg kite blend td..or benda yg mula2 td. tumis smpi pecah minyak.
4. dah pecah minyak, masuk daging
*haaa...dah sah2 la daging akn liat..hiris lak besar2 kan...kalu nk potong nipis2 pun ok gak...tp sy lg suke besar2....so untuk bg dia empuk...sy sentiasa tambah air.....agak2 nk kering...tambah air lg smpi la dia empuk*
5. daging dah empuk...masukkan asam jawa, garam n nise...kalau xde nise..pakai gula pun blh
*tp mak ckp nise lg sedap....mesti org xtau ape tu nise...sile rujuk gmbr bawah*
ini adalah nise
6. dah cukup rasa...last...masukkan santan.....masak smpi pecah minyak...siap!!!!
*mkn ns panas ngan daging ni mmg sedap*
SEKIAN....TAMAT....slmt mencuba!!!!
Comments