:: BSP - permit ::

2013
di tahun baru
semangat baru
tambah lak dah dapat kunci umah baru
kat SINI
wah....so sume br sempena tahun baru


hari tu
lepas amik kunci umah....pegi MDKL
xjauh pun...depan kwsn umah tu jek
nak mintak permit tuk renovation umah
kang x amik...ada dtg surat saman lak...lg parah
so org MDKL ada ckp...
"kalau abg nak xtend dapur...yg cam biasa ni blh beli buku ni RM15....campur kos2 lain *mama lupe list dia ape*....so total RM500++"
"tapi kalau abg nak wat slap....cam leh samb 2 tingkat...kene bukak plan..camni *sambil tunjuk plan cth org punyer*"

so kami pun duk la pk....punyer pk
org MDKL tu ada bg no contact arkitek tu
so try jela call
lepas wat perbincangan ngan baba.....jumpe HAFIZ
arkitek yg nak wat plan tu la
pokpek2...
total RM2000
siap sume...and dia janji kami akan dapat ISNIN 31.12.2012
coz masa jumpe dia ni ari KHAMIS 27.12.2012 
tapi hari ni JUMAAT 4.1.2013
br dia bg kat kiteorg
so baba ckp potong RM200...coz salah dia janji lambat
coz harga asal RM1800....if nak isnin tambah lg RM200
tp sbb tambah cukai pintu...so baba byr balance RM851
ari tu masa 1st time jumpe kiteorg dah bayar deposit RM1000
tp baba x puas ati sbb plan umah yg dia buat tu kami x dpt
hafiz tu ckp dlm masa sebulan
so baba ckp lps sebln dia akan call balik tnya

hmmmm....dulu mmg nk xtend biasa je
tp bile fikir balik tuk jangka masa yg panjang
baik terus buat kan
coz lepas ni blum tentu lg nak buat dh
lgpun if dah extend nnt....kalu nk tamb atas lak...x pasal2 nak kene reno balik dapur
lg mkn kos
so...xpela...dahulukan aper yg patut n penting...kire skali je renovation...lepas ni area blkg xde dah...setel...
so bajet pun agak lari la...huhuhu
sbb ni salah 1 bajet yg x nmpk....bnyk gak lari dari list asal mama
sesi korek tabung bermula gak tuk tahun baru ni....:(

Comments

Nad @ MamaZN said…
Nape x.mintk tolong hafni wat plan?
mmg tu yg kiteorg fikir.....tp lepas duk bincang balik..sama gak...sbb nnt lg susah dia nk kene ukur balik umah tu...pastu nk dpt sign enginer lg...kan kos perjlanan dia dtg bsp lg...so senang cite amik jela kontek yg mdkl bg...sbb org tu pun duk bsp gak

Popular posts from this blog

:: SHOPPING - TILE MURAH ::

:: HOME - SURVEY - HOUSES OF LIGHTING PUCHONG ::

:: Tewah - Tempah Langsir for Living ::